Гутереш да го искористи својот авторитет и да ја повика меѓународната организација кон спроведување на правото на самоопределување

Во писмо до Гутереш ОМД бара правда за Македонија во ОН

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), со седиште во Вашингтон, испрати писмо до генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш,...

admin@magazin / 6 јуни, 2018 13:23

Анализите покажуваат дека во земјите од Европската унија во просек има 5,2 жртви во сообраќајот на 100.000 жители, а во Македонија 7,1 жртва на 100.000 жители

Македонија е меѓу петте најнебезбедни земји во сообраќајот во Европа

Македонија заостанува зад европските држави во однос на безбедноста на сообраќајот на патиштата. Анализите покажуваат дека...

admin@magazin / 4 јуни, 2018 14:19

Административниот суд во Тирана пресуди во корист на Македонците во Албанија, поништувајќи ја одлуката на Комесарот за заштита од дискриминација и му наложи на истиот да ја разгледа жалбата против министерот Бушати, кој Македонците ги нарече “Славо-Македонци”.

Постапка против албански министер за навреда на Македонците

Административниот суд во Тирана пресуди во корист на Македонците во Албанија, поништувајќи ја одлуката на Комесарот за заштита...

Македонка Димкин / 28 мај, 2018 12:34

Фокусот ставен на првите три одделенија од основното образование

Нови наставни планови и програми за прво одделение

Подготвени се нови наставни програми и планови за прво одделение. Се очекува наскоро да заврши ревизијата и изгтовувањето...

Македонка Димкин / 27 мај, 2018 9:59

Како и минатата година вардарки имаа напад за победа во регуларниот тек и пак беа брзоплети и не упатија удар кон унгарскиот гол.
Во продолженијата од финалето на Лигата на шампионите беа надиграни од Ѓер, а кога им се укажа шанса за реми и седмерци, Киш се испречи и одбрани зицер.

Вардарки потонаа во тага, историјата пак се повтори

Тагата загосподари меѓу ракометарките на Дибирова и потиштени низ солзи и болни гримаси ја напуштија „Ласло Пап Арена“...

admin@magazin / 13 мај, 2018 21:40