Тоа е овозможено преку приоритет во преминувањето и спроведување на царинските постапки со скратени и олеснети физички и документациски контроли.
Со визуелното обележување на Зелената лента за Отворен Балкан, Царинската управа ги упатува транспортерите кон полесно движење на стоките и намалување на трошоците за извоз и увоз. Следната недела вакви обележја ќе бидат поставени и на граничниот премин Ќафасан при влез во Северна Македонија, а потоа истото ќе го направат и партнерите од Србија и Албанија на позициите при влез од Северна Македонија во тие две држави.
Одобрението за овластен економски оператор кој го издава Царинската управа претставува потврда дека лицето имател на ОЕО е сигурен и безбеден партнер на царинскиот орган и има контрола над процесите на своето работење, а со протоколите кои меѓусебно ги потпишавме тие потврди се еднакво валидни и за земјите кои се дел од иницијативата Отворен Балкан. Ова е значајна придобивка за компаниите од трите земји кои побрзо и поефикасно можат да ја пласираат својата роба.

На Табановце поставена првата табла за Зелена лента за „Отворен Балкан“

На граничниот премин Табановце, на влез во Македонија, Царинската управа на Македонија ја постави првата табла за Зелена...

Перо Милчин / 19 март, 2022 11:18

Денешното утро донесе и невообичаено ниски температури за овој период од годината, и истите насекаде се спуштија под нулата.

ВО МАКЕДОНИЈА СЕ ИЗМЕРЕНИ РЕКОРДНО НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ ЗА МЕСЕЦ МАРТ – УТРИНАВА СЕ ИЗМЕРЕНИ ДУРИ -16.5°C!

Територијата на Македонија се наоѓа под влијание на МНОГУ СТУДЕНА воздушна маса која е невообичаена за месец Март и истата...

admin@magazin / 13 март, 2022 15:00

Според неа, демократските реформи и примената на владеење на правото се нешто што бара многу труд, смелост и енергија, за на крајот да се успее и да се искорени корупцијата и втемелениот кронизам кои го спречуваат напредокот и да се решат дел од темелните проблеми со кои Владата мора да се справи.

Брнз: Македонија има потреба од систем на одговорност

Владеењето на правото е основа за сите демократски институции, за економскиот просперитет и најважно за безбедноста.Тоа...

admin@magazin / 2 март, 2022 5:29

Во име на граѓаните на Македонија, изразувам солидарност со украинскиот народ во овие тешки времиња.

Изразувам силна осуда за нападите кои Русија ги презема над Украина

Изразувам силна осуда за воените дејствија кои Русија ги презема над Украина, што неизбежно ќе водат кон ненадоместлива...

admin@magazin / 24 февруари, 2022 18:51

Најавувам дека во моментот течат две акции на заплена на поголема количина дрога во Ресен и Струмица.

Ова ја покажува решителноста на ова раководство на МВР во сузбивањето на недозволената трговија со дрога. Добрата стратешка поставеност на министерството донесе солидни резултати, а државата ја позициониравме како кредибилен фактор во борбата против недозволената трговија со наркотици.

Голема полициска акција вечерва во Ресен и Струмица

Големи акции на полицијата за заплена на дрога се во тек вечерва во Струмица и Ресен. Акциите ги потврди министерот за внатрешни...

Перо Милчин / 8 февруари, 2022 20:29

Меѓу месото најзастапено на трпезата било пилешкото. Годишно, покажуваат податоците, едно домаќинство консумира 44,8 килограми пилешко месо.

Што Македонците сакаат да јадат најмногу ?

Македонските граѓани најмногу консумираат леб, јајца, компири, млеко и безалкохолни пијалаци. Ова се најпопуларните продукти...

admin@magazin / 6 февруари, 2022 14:50

Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Се школувал во гимназијата во Солун и на Воената академија во Софија. Учителствувал во Штип, а како член на Централниот комитет на ТМОРО работел на создавање мрежа на бази, комитети и комитски чети на Организацијата.

ANNONS

Учествувал на Солунскиот конгрес на ВМРО (1896), а до 1901 година бил задграничен претставник на ВМРО во Софија. На 4 мај во 1903 бил убиен од турска војска во селото Баница, на пат кон Сер.

Саркофагот со посмртните останки на Гоце Делчев од 1946 година се наоѓа во дворот на црквата „Св. Спас" во Скопје.

150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Во земјава денеска се одбележуваат 150 години од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев, визионерот, кој пред повеќе од еден...

admin@magazin / 4 февруари, 2022 5:45