Во писмото до Заев се нагласува дека САД продолжуваат со поддршката на овие настојувања и се изразува надеж дека овие процеси ќе резултираат со одржување на континуитетот на Македонија на патот кон ЕУ.

Рикер: Барајте решение за билатералните прашања надвор од евроинтеграцијата

Поранешниот Амбасадор на САД во МАКЕДОНИЈА до Зоран Заев: Ве охрабруваме и вас, и земјите членки на Европската Унија да продолжите...

Македонка Димкин / 29 ноември, 2020 13:21

Објаснувачки меморандум за односите на Република Бугарија со Република Северна Македонија во контекст на проширувањето на ЕУ и процесот на асоцијација и стабилизација

Бугарскиот меморандум во целост објавен, Македонскиот јазик бил бугарски дијалект

Објаснувачкиот меморандум на Бугарија во целост објавен – земја кандидат не треба да внесува отворени прашања во ЕУ, ексклузивно...

Катерина Крстиќ / 17 септември, 2020 16:42

Билатералниот договор меѓу Скопје и Софија и добрите меѓусоседски односи треба да бидат дел од Преговарачка рамка за зачленување на Република Северна Македонија во ЕУ и да бидат дел од поглавјето 35. Ова е дел од „Објаснувачкиот меморандум за односите меѓу Република Бугарија и Република Македонија во контекст на проширување на ЕУ и процесот на стабилизација и асоцијација“ кој Софија го доставила до земјите-членки на Европската Унија и бара поддршка од нив.

Софија до ЕУ- Македонците се проект на Тито, македонскиот јазик е норма на бугарскиот

Два услова и тези за македонскиот идентитет и јазик содржи таканаречениот објаснувачки меморандум кој официјална Софија...

Катерина Крстиќ / 16 септември, 2020 18:39

Ќе дојдеме во ситуација македонскиот народ да биде лишен од државотворен легитимитет, а тоа е увод во деструктивни процеси, не сакам ни да мислам на тоа, вели академик  Катица Ќулавкова во интервју за весникот ВЕЧЕР.

Ќулакова: Бугарија сака тотално лишување од историја, историски развиток и континуитет на македонскиот народ!

Во интервју за весникот Вечер, академик Катица Ќулавкова истакна дека целта на нападите од бугарската страна е  тотално...

Катерина Крстиќ / 28 мај, 2020 15:18

Како што истакна тој, никој од надвор не може да му наштети на нашиот јазик, затоа што како што вели, јазикот е мајчино млеко.

Венко Андоновски: На јазикот можат да му пресудат само луѓе кои плукнале на мајчиното млеко!

Македонскиот писател и книжевен теоретичар, Венко Андоновски во интервју за „Фокус“ говореше за состојбите во кои се наоѓа...

Катерина Крстиќ / 5 мај, 2020 18:50

Денот 5 мај е прогласен за „Ден на македонскиот јазик“ на 130. седница на владата, одржана на 16 април 2019 година.

Ден на македонскиот јазик и азбука

Ден на македонскиот јазик — празник од работен карактер кој се празнува на 5 мај во Македонија. Истиот е прогласен...

Катерина Крстиќ / 10:17

Советот датира од  1972 година и него го обелоденува извесен Стефан Дечев во подолг текст насловен како „Историја според целесообразноста или целесообразна историја“.

Потврдено: Историјата на Бугарија и Македонија немаат ништо заедничко

Советот на Филозофско-историскиот факултет при Софискиот универзитет, излезе со свој став дека историјата на Бугарија и...

Катерина Крстиќ / 26 декември, 2019 14:39

Според првиот човек на партијата основана во 2014 година од поранешниот бугарски претседател Георги Прванов, на овој начин Скопје наскоро може да постави и територијални барања.

Румен Петков: Македонија може да побара дел од Бугарија!

Румен Петков, лидерот на партијата Алтернатива за бугарска преродба (АБВ) ја коментираше расправата со Македонија околу...

Катерина Крстиќ / 17 декември, 2019 19:41