Во 1871 година го објавил препевот на „Илијадата“, но бил жестоко искритикуван, од бугарската критика бидејќи пишувал на општословенски, а не на бугарски литературен јазик (кој не го знаел добро).

ЗА ЖИВОТОТ НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ – „СЕРДАРОТ“

Татко му починал кога тој бил шестмесечно бебе, па грижата за семјството паднала врз мајка му. Неговиот дедо го научил да...

Перо Милчин / 13 јуни, 2023 5:25

Бугарија во 2021 година не го признава Македонскиот Јазик, но не и е мило и пораи спрскиот

Бугарката Захариева неможе да голтне дека во Македонија ќе се изучувал и српски јазик!

Враќањето на српскиот јазик во училиштата во РС Македонија ги негира тврдењата дека се раскинати врските со Србија и Русија,...

Македонка Димкин / 29 јануари, 2021 11:50

Верувам дека гледате и следите како набрзина се брише, се ништи, се што е македонско. Исчезнува придавката македонски пред институциите, ги менуваат топонимите, од соседите слушаме дека дека македонскиот јазик бил дијалект на бугарскиот

Игор Дурловски: Вечерва сум илјадници километри далеку од дома, но без чувство дека сум во туѓина!

Веќе неколку години, светот го запознава басот Игор Дурловски како интерпретатор на партии од оперскиот и концертниот репертоар....

Македонка Димкин / 3 февруари, 2020 16:24

Во овие изминатите 29 години независност многу често политичарите кажуваа дека го следат народот, но ретко кој го слушал и вистински посветувал внимание на тоа што е она што му треба. Граѓаните навистина се чуствуваат запоставени во сопствената држава

Мицкоски: Нема да подржиме закон за обвинителство преку кој Заев повторно ќе се аболицира!

Христијан Мицкоски, универзитетски професор, татко на две деца и претседател на најголемата Македонска партија ВМРО-ДПМНЕ...

Македонка Димкин / 27 јануари, 2020 10:32

Македонската историја не е дел од бугарската, што и до ден денес е официјална позиција на бугарската историографија.

Конечно бугарите признаа: Македонија и Бугарија немаат ништо заедничко

Историјата на Бугарија и историјата на Македонија немаат ништо заедничко, а историјата на Македонија не е дел од историјата...

Македонка Димкин / 26 декември, 2019 22:42

Дури 20 семејства од Македонија стравуваат нивните деца да не бидат депортирани во Македонија порати тоа што тие не го заработуваат овој законски минимум.

Македонските семејства во Малта живеат во страв- децата може да им бидат депортирани во Македонија

Околу 20 семејства од Македонија кои живеат и работат во Малта, од септември годинава живеат во агонија и страв. Станува збор...

Катерина Крстиќ / 20 декември, 2019 19:33

За да се замине во Шведска, потребен е само пасош, а останатите услови се договараат со работодавецот. 

Еве во кои земји може да најдете работа со македонски пасош

Иако до сега беше пракса, Македонците да вадат Бугарски пасош, доколку сакаат да заминат во некоја европска земја , сепак...

Катерина Крстиќ / 8 мај, 2019 20:20