Целта на овие реформи е на ученикот да му даде целосна слика за одреден настан или тема, а ова се постигнува преку интердисциплинарен и интегриран пристап.

МОН: Не се укинува ниту историја, ниту една научна дисциплина, ќе се изучуваат поврзано

Министерството за образование и наука подготвува целосно нов модел на настава во кој ниту една научна дисциплина нема да...

Перо Милчин / 17 декември, 2020 5:56

Министерството за образование и наука заедно со директорите на училиштата и наставниот кадар за многу кратко време воспостави модел на настава кој функционира и овозможува пристап до образование за секое дете во државата. Имаме доволно време сите заеднички да се подготвиме и за државната матура.

МОН: Матура мора да има, не смееме да правиме компромис со квалитетот на образованието

Државна матура треба да има затоа што со неа се заокружува стекнатото знаење и она што е многу важно ги насочува учениците...

Мартин Попоски / 12 декември, 2020 12:07

Настанот беше отворен со инсталација со училишни ранци за да им се оддаде признание и благодарност на наставниците за клучната улога што ја имаат во обезбедување квалитетно образование и поддршка на децата при исполнување на нивниот потенцијал.

Заев по повод Светскиот ден на наставникот: Оваа учебна година е различна од сите претходни

Заслужени се благодарноста и почитта кон наставниците, за нивната голема посветеност со која им обезбедуваат на сите ученици...

Владо Марин / 5 октомври, 2020 15:43

За училиштата кои ќе работат со физичко присуство, Министерството за образование и наука апелира до директорите, наставниците, родителите и учениците да се придржуваат на строгите мерки за заштита од Ковид 19, бидејќи тие се клучни за спречување на ширење на заразата.

ЗАПОЧНА УЧЕБНАТА ГОДИНА: Се одржуваат првите часови и со физичко присуство и преку онлајн платформата

Денеска и официјално започна новата учебна година. Во 600 училишта во државата се одржува настава со физичко присуство, a за...

Катерина Крстиќ / 1 октомври, 2020 10:07

При податоци дека во Тетово 38 отсто од смртните случаи се предизвикани од загадениот воздух, Теута Арифи дозволи затворање на средношколците да не протестираат

Арифи затвара средношколци да не протестираат за чист воздух

Тетовските средношколци денес на протести со едноставно барање, сакаат да дишат чист воздух, општинската управа со молк...

Мартин Попоски / 29 ноември, 2018 11:23

Милионски скандал во образование – склучени два договори во четири очи за набавка на учебници

Нов милионски скандал во владата на Заев

Aлфа открива нов голем финансиски скандал. Министерството за образование и наука во четири очи склучи два договори тешки...

admin@magazin / 1 септември, 2018 15:38