Во иднина, ние сакаме да го видиме НАТО со поширока политичка димензија и функции. Ова ќе ни овозможи да ги унапредиме политиките во широк спектар на области и да се прилагодиме на новите предизвици, од кои ќе прозлезе зајакната политичката кохезија на НАТО.

Заев со оценка за НАТО Самитот 2021: Трансатлантското семејство е силно како никогаш порано

Претседателот на Владата на Република Македонија со изјава за медиумите го оцени првото учество на Република Македонија...

Рејхан Бајрами / 15 јуни, 2021 6:48

На НАТО Самитот 2021 е споделена оценката дека пред нејзините членки е историската можност да се зајакне врската меѓу Европа и Северна Америка и НАТО да се подготви за иднината и затоа иницијативата НАТО 2030 за продолжување на адаптацијата на Алијансата е во срцето на Самитот.

Започна Северноатлантскиот совет на НАТО: И Македонската влада присутна

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, заедно со лидерите на земјите членки на НАТО, учествуваше во...

Перо Милчин / 14 јуни, 2021 16:36

Во рамките на првиот работен ден министрите за одбрана ја започнаа подготовката на следниот самит на Алијансата, планиран да се одржи до крајот на годинава во Брисел.

Шекеринска: Македонија веќе ја исполни една од НАТО обврските од Велс за инвестиции во модернизација на Армијата

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска учествуваше на состанокот на Северноатлантскиот совет на НАТО на ниво министри...

Рејхан Бајрами / 18 февруари, 2021 7:13

Предвидено е министрите Шекеринска, Османи и Филипче да дадат изјава за медиумите по приемот на донацијата, соопшти Министерството за одбрана.

НАТО ни испраќа 60 респиратори за справување со последиците од Ковид-19

Денеска во Македонија треба да пристигнат 60 респиратори, донација од НАТО за справување со последиците од пандемијата на...

Рејхан Бајрами / 30 октомври, 2020 8:12

Оваа година го реализиравме нашиот највисок национален стратешки приоритет и една од нашите најважни надворешно-политички цели – станавме полноправна членка на НАТО. Ова го постигнавме врз основа на нашиот суверен избор, со едногласен политички консензус и со силна јавна поддршка.

ЗАЕВ: Македонската иднина е сигурна со сојузници, посебно со пријатели како што е Столтенберг!

Претседателот на Владата Зоран Заев денеска го прослави својот 46 роденден во седиштето на НАТО во друштво на генералниот...

Владо Марин / 9 октомври, 2020 2:24

- НАТО ги сфаќа здравствените и еколошките прашања многу сериозно.

СТОЛТЕНБЕРГ ЗА 1999 ГОДИНА: Места со осиромашен ураниум не претставуваат значителен ризик по здравјето

Свесен сум дека НАТО е сè уште контроверзна тема во Србија. Сеќавањата за воздушната кампања во 1999 година сè уште се болни...

Перо Милчин / 19 септември, 2020 17:07

– Секоја година МО организира освојување на некои од нашите врвови. Минатата година на Галичица, пред минатата на Крушево. Оваа година сме во Маврово. Нашите стратешки цели се секако искачување на еден од планинските врвови.

(Фото) Шекеринска и амбасадорите планинареа на Бистра во чест на Денот на независноста

Под мотото “Ние сме НАТО”, а по повод Денот на независноста 8-ми септември, на падините на Бистра во тек е планинарска...

Владо Марин / 6 септември, 2020 14:22

-Со тоа ги зацврстивме државноста, темелите и безбедноста на нашата Македонија и го отворивме патот за европските стандарди да ги донесеме дома.

Димитров: Ми беше чест што како министер за надворешни работи бев дел од историскиот пробив со членството во НАТО

Во изминатиот мандат, ми беше чест што како министер за надворешни работи бев дел од историскиот пробив со членството во...

Владо Марин / 21 август, 2020 17:22