Поради совпаѓањето со празникот на Свети Василиј овој празник во народот најчесто е познат како Василица, а тоа нај повеќе асоцира на обичаите и верувањата поврзани со Новата Година.

ТРАДИЦИЈА ЗА ВАСИЛИЦА – Обичаи, песни и верувања

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание...

Сара Фемина / 13 јануари, 2021 20:36

Сепак, точниот датум на погребот засега не е познат, бидејќи во тек е обдукцијата на телото на пејачот, што во голем број случаи се прави кога станува збор за ненадејна смрт.

ДЕТАЛИ ЗА ПОГЕБОТ НА ЏЕЈ: Ќе се почитуваат обичаите и традицијата!

Џеј Рамадановски почина на 56-годишна возраст како резултат на срцев удар, а неговото тело ќе почива во Алејата на заслужни...

Перо Милчин / 8 декември, 2020 8:09

Откако слегле од гората, Исус им заповедал да не зборуваат за тоа што го виделе, додека Тој не воскресне. Иако настанот традиционално се верува дека се случил на 40 дена пред распнувањето на Христос, тој се празнува на 40 дена пред Крстовден.

Денеска е Преображение Господово – МНОГУ Е ВАЖНО ДА НЕ ГИ ПРАВИТЕ ОВИЕ РАБОТИ

Преображение Христово или Преображение Господово — христијански празник кој се слави секоја година на 19 август, односно...

Стојче Бушин / 19 август, 2020 9:45

Еден од најзначајните настани на Петровден е почетокот на традиционалната Галичка свадба.

Денеска е голем празник ПЕТРОВДЕН: Обичаи и верувања!

Денеска е Петровден, православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол...

Катерина Крстиќ / 12 јули, 2020 9:16

Меѓу поголемите летни празници што македонскиот народ ги празнува со многу обичаи и верувања спаѓа и празникот во народот познат под името Иванден, всушност, празник посветен на раѓањето на свети Јован Крстител.

ДЕНЕСКА Е ИВАНДЕН – Празник за лекување болести и за добивање потомство

Денеска е раѓање на Свети Јован Крстител (Иванден). Пророк кој оди пред Спасителот! Меѓу поголемите летни празници што...

Стојче Бушин / 7 јули, 2020 8:53

Педесетницата се нарекува уште и „крај на празниците“, ден преку кој се довршува историјата на Спасението остварено преку Исус Христос токму поради тоа што православното учење како една службите на Месијата го назначува токму крштевањето преку Светиот Дух, односно Негово излевање врз човештвото. Иако Духот делува и пред и по Педесетницата, на овој ден Тој се покажува во Својот ипостас, а сѐ со цел самата историја на Спасението да се направи совршена. На овој ден започнува икономијата на Светиот Дух, Тој е Оној Кој го собира Божјиот народ во телото Христово, односно Црквата.

Петок пред Духовден: Oбичаи што треба да ги испочитувате!

Духовден е еден од најголемите 12 христијански празници. Се нарекува уште и Педесетница и е еден од најрадосните и најсветли...

Катерина Крстиќ / 5 јуни, 2020 10:10

На малите деца во саботата навечер под перницата им ставаат црвено јајце што им го даваат утрото во неделата кога ги водат во црквата.

УТРЕ Е ВЕЛИКА САБОТА: Се прават последните подготовки за празникот – денот меѓу смртта и воскресението!

Велика сабота или Велјасабота е ден од Страдалната седмица. Според источното христијанство тој е осми ден од Страсната седмица,...

Перо Милчин / 17 април, 2020 22:56

Младенци секогаш паѓа во периодот на Великиот пост.

Денеска се Младенци – ден на младоста и љубовта, ова се обичаите за празникот!

Младенци е еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус каде што се слави споменот на четириесетте војници...

Сара Фемина / 22 март, 2020 0:02