Повикот предвидува конкретни квоти за секоја општина, односно колку најмногу наставници во текот на оваа календарска година можат да напредуваат во соодветното звање.

За прв пат во образованието се воведува кариререн напредок на наставниците кој подразбира стекнување дополнителен личен доход

Со почетокот на календарската 2021 година за прв пат во Република Македонија започнува и имплементацијата на законска одредба...

Рејхан Бајрами / 5 јануари, 2021 10:14

Благодарение на овие часови 580 ученици од различни етнички заедници имаа можност да се запознаат подобро, да учат едни за други и едни од други, но и да ги зајакнат своите граѓански и демократски вредности.

ЗАЕДНИЧКИТЕ ЧАСОВИ НА УЧЕНИЦИ КОИ УЧАТ НА РАЗЛИЧНИ НАСТАВНИ ЈАЗИЦИ СЕ СПРОВЕДУВААТ ONLINE

Во текот на првото полугодие од тековната учебна година, во седум средни училишта на Градот Скопје се реализираа заеднички...

Стојче Бушин / 31 декември, 2020 13:45

Инаку, нацрт верзија на концепцијата беше промовирана вчера од страна на министерката за образование и наука Мила Царовска и работната група која го подготви документот.

Професор Мемеди: Новата концепција ќе им овозможи на учениците да бидат истражувачи и да учат со разбирање и логика

Слабите резултати на македонските ученици остварени на меѓународните тестирања досега, препораките на ОЕЦД и други меѓународни...

Рејхан Бајрами / 26 декември, 2020 10:11

Направивме и објавивме компаративна аналза на резултатите од меѓународните тестирања ПИСА и ПИРЛС која заедно со домашните и ставовите на наставниците е основата на целосно новата концепција за основно образование чија изработка е во тек.

Царовска: Ќе се бориме за уште подобро образование!

Новиот концепт на основно образование, кој ќе вклучи спојување на повеќе предмети во еден, како што се историја...

Рејхан Бајрами / 16 декември, 2020 13:03

Министерството за образование и наука заедно со директорите на училиштата и наставниот кадар за многу кратко време воспостави модел на настава кој функционира и овозможува пристап до образование за секое дете во државата. Имаме доволно време сите заеднички да се подготвиме и за државната матура.

МОН: Матура мора да има, не смееме да правиме компромис со квалитетот на образованието

Државна матура треба да има затоа што со неа се заокружува стекнатото знаење и она што е многу важно ги насочува учениците...

Мартин Попоски / 12 декември, 2020 12:07

Информираме и дека поради искажаниот поголем интерес на првично објавениот конкурс, исто така и стипендиите за ученици кои реализираат наставни програми од електро-техничка струка се зголемија од 9 на 23.

МОН го зголеми бројот на стипендии за социјална поддршка, за ученици со попречености и ученици од електро-техничките училишта

Министерството за образование и наука информира дека на последната владина седница е донесена одлука со која се прошируваат...

Перо Милчин / 6 декември, 2020 11:24

Новата концепција за основно образование ќе значи повеќе време во училиште, помалку предмети, повеќе интеракција помеѓу наставниците и учениците и помеѓу самите ученици.

Царовска од Штип: Повеќе од 90 проценти од учениците се вклучени во онлајн наставата

Министерката за образование и наука, Мила Царовска и вршителот на должност градоначалник на Општина Штип, Јане Миланов денеска...

Рејхан Бајрами / 1 декември, 2020 18:32

За жал и на штета на граѓаните на Македонија, власта нема ниту желба ниту капацитет да понуди такви решенија.

Од образованието не остана ништо освен проблеми

Состојбите кои со години беа игнорирани и криени под килимче и тешките импровизации во организацијата на најважниот сектор...

Стојче Бушин / 2 ноември, 2020 16:54