Претседателот на највисокото тело за организирање и мониторинг на изборни процеси во Македонија, дециден дека технички и предвремени избори си имаат рок во организацијата

На ДИК му требаат минимум 52 дена за да организира предвремени избори

Претседателот на Државната изборна комисија, Оливер Деркоски дециден дека со или без Пржинска влада и политички договор,...

Мирко Бачиќ / 15 октомври, 2018 6:53

Претседателот на ДИК, Дерковски на последниот прес искажа невистини, тој објави дека до 15 часот гласале 334.075 гласачи што е 18.49% а не 22.56% од елеторатот што внесе забуна

Дерковски згреши или манипулира?

Во своите извештаи од текот на гласањето за референдумот, Државната изборна комисија соопштува неточни податоци, реагираат...

Мартин Попоски / 30 септември, 2018 17:21

Под силно полициско обезбедување, изутринава од страна на Државната изборна комисија со возила на Македонски пошти е преземен материјалот за гласање за претстојниот референдум

Почна дистрибуцијата на гласачките ливчиња до ОИК за референдумот

Од печатницата “Киро Дандаро” од Битола утрово почна дистрибуцијата на гласачкиот материјал за референдумот за името...

Мирко Бачиќ / 27 септември, 2018 10:08

На средбата Заев со членовите на Државната изборна комисија бил и министерот за комуникации отчетност и транспарентност Роберт Поповски

Средба на Заев со членовите на ДИК: “Референдумот е обврска од важен државен карактер”

Референдумот е обврска од важен државен карактер. Сите институции се должни да соработуваат со Државната изборна комисија...

Мартин Попоски / 17 август, 2018 15:13

Претседателот на Државната изборна комисија смета дека бројката е реална како и очекувањата за политички притисоци иако заборава дека Попис немаме одржано 16 години

Претседателот на ДИК Дерковски констатира 1.8 милиони граѓани со право на глас?!

Притисоци секогаш се можни. Овој состав на ДИК ќе покаже дека во Македонија може и поинаку да се функционира. Ако си ја сфатиме...

Мирко Бачиќ / 12 август, 2018 14:26