Ориз - здрава храна и лек Оризот (Oryza sativa) е по потекло од тропската Азија и е основна храна на повеќе од половина жители во светот. Успева во скоро сите делови на светот, а особено во топлите и влажни предели. Постојат околу 1 000 врсти на ориз. Покрај тоа што оризот се користи за исхрана, тој се употребува и во индустријата, во козметиката и во медицината.

Дали оризот е здрава храна?

Оризот е едногодишно растение, житарка од фамилијата треви што потекнува од тропските и суптропските предели...

Катерина Крстиќ / 23 февруари, 2020 19:25

Од друга страна, во земјите каде што оризот се јаде во мали количини, стапката на прекумерна телесна тежина е многу повисока, според една меѓународна студија која ја анализира исхраната на населението од 136 земји.

Кажете збогум на вишокот килограми, слабеејте со оваа намирница

Живееме во модерно време каде  изгледот се повеќе е важен за многумина, често луѓето можеме да ги видиме како вежбаат и се...

Весна Петровска / 6 мај, 2019 20:57

Во државата увезени генетски модифициран ориз и соини шницли и трошки

Во Македонија “увезени” три генетско модифицирани производи

Агенцијата за храна и ветеринарство [ АХВ ] открила дека во Македонија се увезени три генетски модифицирани производа ориз...

Мирко Бачиќ / 9 август, 2018 8:10