На 29.07.2022 околу 22 часот, во СВР Охрид приведена е 20 годишна охриѓанка. При преглед извршен за време на музичка манифестација во Охрид, полициските службеници кај неа пронајдоа и одзедоа ќеса

Приведена 20-годишна охриѓанка на музичка манифестација, имала ќеса со кокаин

Приведена 20-годишна охриѓанка на музичка манифестација, имала ќеса со кокаин, информираат од СВР Охрид. На 29.07.2022 околу 22 часот,...

Перо Милчин / 30 јули, 2022 13:21

Преподобниот Наум Охридски- Чудотворец има два празника, едниот е во зимскиот период и се празнува на 5 јануари (23 декември по старо), а другиот во летниот период 3 јули (20 јуни по стар календар)


Манастирот „Св. Наум“ е изграден на висока карпа, над самото Охридско Езеро, на неговата најјужна точка, во една месност со ретка природна убавина. Подигнувањето на овој манастир е поврзано со името на Наум, Климентовиот соработник. Св. Наум, пред крајот на својот живот, го основал манастирот Св. Архангел и во 910 година бил погребан во него. Околу манастирот има повеќе други црквички, како: Света Петка, Свети Атанасиј, Агијазмо и др.

Заради тоа што одењето во манастирот било отежнато во зимски услови со одлука на светиот синод е решено празнувањето да се префрли на 3 јули, а датумот никогаш не се менува.

Празнувањето започнува уште ноќта на 2 јули кога многу верници се упатуваат во црквите и манастирите кои го носат името на светецот “Св. Наум“ да се помолат и запалат свеќа за здравје. Во дворот на црквата стојат со свеќи или некои чекаа да се качат внатре каде има и верници кои се молат и бдеат цела ноќ за здравје, а болни за исцелување. Се смета дека чудотворните исцелителски моќи на Св. Наум им помогнале на многу луѓе кои верувале.

Имено Св. Наум остана запаметен како чудотворец со моќта да лекува и за време на животот и по смртта, да лекува од најразлични болести и луѓе од различни вероисповести, односно сите што искрено и со верба му се обраќале без разлика на вера и припадност.

За животот и дејноста на Св. Наум се знае дека заедно со Св. Климент Охридски се едни од петмината ученици на словенските просветители Св. Кирил и Методиј кои учествувале во Моравската мисија во Рим во 9 век. По смртта на Методиј преку Бугарија дошол во Македонија и брегот на Охридското Езеро го изградил манастирот кој го носи неговото име.

Но, споменот на Св. Наум најповеќе останал во народните преданија и легенди. Во овие прозни народни умотворби народот раскажувал за сето она што го привлекувало неговото внимание, а било во врска со светителот ( лекување болни, скротување на зверови, изградба на манастирот, негова заштита). Во преданијата и легендите се раскажува за изборот на местото за лекување на лица од страна на светителот и подарување на имот на манастирот, за подарување н камбани и и други дарови на манастирот од оние на кои им помогнал.

Кога починал свети Наум на Земјата, Господ го одредил да биде во вечен рај, поради големите добродетелства што ги правел. Бидејќи во небесниот рај немало толку убаво место што одговара за Св. Наум Господ со рака му покажал кон неговиот манастир велејќи му: Она е твојот рај. Ти таму ќе бидеш засекогаш!“ Ете зошто свети Наум и сега е во неговиот манастир покрај Охридското Езеро“каде и натаму му помага на оние кои низ молитвите молат да им помогне.

Денес се празнува Свети Наум Охридски Чудотворец

Преподобниот Наум Охридски- Чудотворец има два празника, едниот е во зимскиот период и се празнува на 5 јануари (23 декември...

Мате Парлоф / 3 јули, 2022 11:11

На денешната седница, која се одржа преку видеоконференциска врска, прифатен е предлогот до 31 декември 2022 година да се продолжи рокот на одлуката за постоење кризна состојба на дел од територијата на цела држава.

Ковачевски, Вучиќ и Рама на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид ќе потпишат заемно признавање дипломи

На денешната седница, која се одржа преку видеоконференциска врска, прифатен е предлогот до 31 декември 2022 година да се продолжи...

Мате Парлоф / 6 јуни, 2022 12:51

Од Министерството за транспорт велат дека во процедура е изработката на урбанистичкиот план во заштитеното подрачје на езерото.

Кирил Пецаков: Ќе биде катастрофа ако плажите во Охрид втора година останат нерегулирани

Доколку втора сезона по ред плажите во Охрид останат нерегулирани, тоа ќе биде катастрофално за туризмот. На ова предупреди...

Едмонд Бекири / 25 април, 2022 19:09

Се чистат диви депонии на девет локации, кои беа мапирани од страна на ЈП „Охридски комуналец“!

Се чистат диви депонии во Охрид!

Се чистат диви депонии во Охрид! Започна големата акција за чистење на диви депонии на територија на Општина Охрид! Се чистат...

Перо Милчин / 16 април, 2022 10:48

Информацијата утрово ја потврди портпаролот на СВР Охрид Стефан Димоски, според кој, се работи за помошен магацин за расходна опрема лоциран во старата Касарна.

Солзавци и шок бомби украдени од магацин на полицијата во Охрид

Солзавци, шок бомби и други предмети биле украдени од магацин на полицијата во Охрид. Информацијата утрово ја потврди портпаролот...

Сара Фемина / 10:40

Во моментов тие се сместени во хотел во охридско Лакочереј, а сопственикот тврди дека нема никакви проблеми со гостите.

Припадниците на „Лев Тахор“ се огласија од охридското село Лакочереј

Ги  отфрлаат како лаги и шпекулации тврдењата за нивните активности во местата каде привремено престојуваат. „Се што...

Перо Милчин / 23 февруари, 2022 19:47