Поради пандемијата „ковид-19“, туристичкиот сектор во Србија е најпогодена индустрија, а периодот на стабилизација се очекува дури на крајот на 2021 година, изјави денеска ресорниот министер Татјана Матиќ.

СЕКТОРОТ ЗА ТУРИЗАМ ВО СРБИЈА Е НАЈТЕШКО ПОГОДЕН: Најмалку 800 лица останаа без работа, ситуацијата е КРИТИЧНА!

Во постпандемискиот период ќе се работи на дигитализација на туристичката понуда и на развој на домашниот туризам! Поради...

Рејхан Бајрами / 12 декември, 2020 15:38

Вонредна состојба веќе беше воведена од средината на март до средината на мај, но овојпат границите ќе останат отворени.

Чешка проглaси вoнpeднa состојба

Во Чешка од полноќ повторно стапи во сила вонредна состојба поради големиот пораст на заразени лица со Ковид-19. Владата на...

Катерина Крстиќ / 5 октомври, 2020 10:44

Имено министерот по завршување на средбата, за Сител информираше дека на средбата било договорено да ја следат состојбата во следните денови па потоа да се одлучува за можното воведување на рестрикции.

Филипче: Викендов ќе носиме одлука за воведување на нови мерки!

Министерот за здравство Венко Филипче и членовите на Комисијата за заштита од заразни болести, ја завршија средбата на која...

Катерина Крстиќ / 2 октомври, 2020 16:30

Од министерството додаваат дека треба да се направи разграничување на поимите настава и учебна година, а дека тука стои дека учебната година трае до 31 август, за разлика од наставната која е пократка.

МОН: Учебната година ќе заврши како и секогаш, на 10 јуни

Децата и родителите од утринава беа збунети откако во службен весник излезе информација во која стои дека новата учебна...

Катерина Крстиќ / 1 октомври, 2020 23:54

Оваа мерка беше одложена за во последен момент, бидејќи имаше надеж дека авиоиндустријата ќе добие повеќе пари од државата, со цел да се зачуваат бројни работни места. 

ОВА Е ЕДЕН ОД НАЈЛОШИТЕ ДЕНОВИ ВО ИСТОРИЈАТА НА ЛЕТАЊЕТО: Авиокомпаниите принудени да доделат 32.000 откази!

Авионската индустрија беше целосно поразена, а нејзините работници сигурно немаа идеја дека такво нешто ќе ги стигне, барем...

Катерина Крстиќ / 17:30

Според објавените документи, од клиниката си заминуваат и Силвана Рогиќ и Дивна Бојческа. И двете го поднеле отказното решение на 28 ми овој месец, а причината воглавно е истата. Имено и тие се медицински сестри со долгогодишно искуство на Клиниката.

Главната сестра на Инфективна и уште две колешки даваат отказ: Причината е деградирање на профилот медицинска сестра

Зорица Љубичиќ Митиќ, главната медицинска сестра на скопската Инфективна клиника, заедно со уште две свои колешки, во време...

Катерина Крстиќ / 30 септември, 2020 10:07

Министерот посочи дека сите воведени мерки за заштита од Ковид-19 траеа доволно долго посочувајќи дека доволно траеше и продолжувањето на породилното отсуство, односно шест месеци.

Комисијата за здравство ќе ја разгледува можноста за целодневна настава во училиштата

Овој викенд Комисијата за здравство ќе ја разгледува можноста за целодневна настава во училиштата, информираше министерот...

Катерина Крстиќ / 19 септември, 2020 13:20

Измените и дополнувањата се речиси идентични во двата закона и се однесуваат на организирање на наставата во вонредни околности – кризна состојба, прогласена епидемија, односно пандемија, пожари, поплави или други големи природни непогоди.

Учебната година наместо 9 може да трае 6 месеци?

На денешната собраниска седница ќе се дискутира за измените и дополнувањата на законите за основно и средно образование....

Катерина Крстиќ / 17 септември, 2020 11:15