Годишниот раст изнесува 8,3 отсто и главно е резултат на повисоките депозитни пари, при помал позитивен придонес и на краткорочните депозити и готовите пари во оптек, а во услови на забележан пад кај долгорочните депозити до две години, информираат од Народната банка (НБ)!

НБ: Продолжува растот на депозитите и на кредитната поддршка

Паричната маса во јуни годинава, бележи месечен раст од 1,1 отсто што во најголем дел се должи на зголемените депозитни пари,...

Владо Марин / 21 јули, 2021 17:25

Зголемувањето на пензијата во номинална вредност изнесува 188 денари на ниво на просечна пензија и 125 денари на ниво на најниска пензија.

Пензионерите со јулската пензија добиваат зголемени пензии за 1.2%

Пензионерите со јулската пензија ќе добиваат поголема пензија по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците...

Владо Марин / 17 јули, 2021 11:21

Зоран Заев мора да знае дека по промената на власта ќе има детална истрага каде, како и за што биле трошени парите на граѓаните, кои треба да се враќаат во следните 10, 15 или 20 години.

Заев најавува ново задолжување од 700 милиони евра, јавниот долг ќе надмине 7 милијарди

Владата најавува ново задолжување преку еврообврзница од 700 милиони евра. Овие пари власта ќе ги позајми пред изборите со...

Перо Милчин / 3 март, 2021 10:19

Секоја сериозна институција, организација има потреба од теренски истражувања на јавното мислење.

ЗАВРШИ ВРЕМЕТО НА МАТНИ ЗДЕЛКИ И УРБАНА МАФИЈА

Нема ништо скандалозно и сомнително во договорите за консултантски услуги за оценка на успешноста на реализацијата на програмските...

Владо Марин / 19 јануари, 2021 7:18

Силниот земјотрес што погоди делови од Хрватска сите не растажи. Природните катастрофи се непредвидливи и оставаат несогледиви последици.

ВЛАДАТА ОДЛУЧИ: 100.000 евра помош за пријателска Хрватска

На седница на Владата денес донесовме одлука да испратиме 100.000 евра помош за пријателска Хрватска, објави министерката Радмила...

Мирко Бачиќ / 29 декември, 2020 18:08

Одговорот на последиците од пандемијата во земјата беше брз и значаен во поддршката на претпријатијата и вработените во најпогодените дејности и на ранливите категории на население.

ЗАЕВ: Со буџетот за 2021 ќе закрепнат одредени дејности во Македонија

Мнозинството во Собранието го изгласа Буџетот за 2021 година што го предложи Владата, буџет којшто е насочен кон исполнување...

Перо Милчин / 22 декември, 2020 9:48

Тој вели дека има само неколку вистински пријатели од јавната сцена кои може да се избројат на прстите од едната рака.

3.000 € ВО МЕСЕЦОТ ДОСТА Е ЗА МОИТЕ ПОТРЕБИ: Мирослав Илиќ откри колку пари му се потребни за убав живот!

Пејачот Мирослав Илиќ често се опишува себеси како тешка, но скромна личност. Тој во повеќе наврати јавно истакна дека не...

Владо Марин / 18 декември, 2020 5:11

На вчерашната редовна 28 седница на Владата донесена беше одлука дополнителниот сет на мерки во вкупен износ изнесува 488.803.928,00 денари, односно околу 8 милиони евра.

Дополнет 4-от пакет за поддршка во справувањето со последиците од КОВИД-19 кризата

Дополнет пакетот 4 за поддршка во справувањето со последиците од КОВИД-19 кризата. На вчерашната редовна 28 седница на Владата...

Мирко Бачиќ / 12 декември, 2020 11:52