Некогаш шест недели, а некогаш само една недела и еден ден. Целта на постот е да се исчистат духот и телото, што се постигнува не само со воздржување од мрсна храна, туку и од лоши мисли, зборови и дела.

Наскоро започнува Петровденскиот (Апостолски) пост

За православните христијански верници кои се водат според Јулијанскиот календар наскоро почнува Петровденскиот пост во...

Владо Марин / 11 јуни, 2023 10:58

Според некои народни верувања Петар и Павле се иста личност, според други, пак, тие биле браќа. Меѓутоа, Петар не бил брат на Павле туку на Андреј, наречен Првоповикан затоа што бил првиот Христов ученик.

ДЕНЕСКА Е ПЕТРОВДЕН: Празник на врховните апостоли Свети Петар и Павле

По примањето на Светиот Дух апостолите се растуриле по светот за да ја проповедаат светата Христова вера. На тој план меѓу...

Владо Марин / 12 јули, 2021 6:47

Еден од најзначајните настани на Петровден е почетокот на традиционалната Галичка свадба.

Денеска е голем празник ПЕТРОВДЕН: Обичаи и верувања!

Денеска е Петровден, православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол...

Катерина Крстиќ / 12 јули, 2020 9:16

Овој православен празник се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден.

За многу години: Денес е Петровден,најголемиот празник по Велигден

Денес се празнува големиот христијански празник Петровден. Овој православен празник се одбележува секоја година на 12 јули....

Катерина Крстиќ / 12 јули, 2019 10:32

Овој православен празник се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден.

Утре се празнува најголемиот празник по Велигден

Утре се празнува големиот христијански празник Петровден. Овој православен празник се одбележува секоја година на 12 јули....

Катерина Крстиќ / 11 јули, 2019 19:57

Народот велел дека св. Петар бил богат и сербес, а св. Павле сиромав и добродушен

Утре е Петровден а потоа Павловден – еве на што да внимавате

Во четврток е Петровден а во петок Павловден,со кој се поврзани многу обичаи Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи претходниот...

admin@magazin / 11 јули, 2018 18:28