Терапија со конвалесцентна плазма се покажала ефикасна во борба против болести предизвикани од вирусите Ebola и SARS.

ДА ГО ПОБЕДИМЕ COVID-19 Дарувај плазма, спаси живот

Во крвната плазма на лицето кое било излечено од вирусната инфекција COVID-19 има антитела кои организмот ги создал за време...

Рејхан Бајрами / 19 јануари, 2021 6:37

Вкупно 449 дарители донирале плазма,со која се третирани над 400 пациенти со Ковид-19.

НАД 400 ПАЦИЕНТИ СО КОВИД-19 ДОСЕГА ТРЕТИРАНИ СО КОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени вкупно 502 единици конвалесцентна плазма за третман...

Сара Фемина / 21 декември, 2020 19:39

Преку даруваната конвалесцентна плазма, антителата на оздравените пациенти се користат во сузбивање на болеста кај друго лице со Ковид-19.

Обезбедени 187 единици конвалесцентна плазма, околу 170 третирани со крвна плазма

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека се обезбедени вкупно 187 единици конвалесцентна плазма за третман...

Перо Милчин / 7 ноември, 2020 14:03

Сума Сваминатан од СЗО изјави дека конвалесцентната плазма се користела како терапија за голем број заразни болести во текот на изминатиот век, со различен степен на успех.

СЗО: Терапијата со плазма е експериментална, потребни се уште докази

Денеска Светската здравствена организација соопшти дека употребата на плазма од страна на пациенти излекувани од Ковид-19...

Катерина Крстиќ / 24 август, 2020 20:50