Како што наведува ДЗС, зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (6,7 проценти), Други услужни дејности (3,9 проценти) и Дејности во врска со недвижен имот (3,2 проценти).

Нето платата во октомври 33.104 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври  годинава изнесува 33 104 денари и во однос на октомври лани...

Мате Парлоф / 23 декември, 2022 6:24

Тие очекуваат оваа пресметка на синдикалната минимална кошница, како и зголемувањето на трошоците за живот да бидат будење за сите работодавци, локалната и централната власт и како што додаваат „веднаш да пристапат кон зголемување на платите на работниците согласно порастот на минималната плата и да ги зголемат платите за најмалку 2806

На четиричлено семејство му требаат 38.104 денари месечно

Вредноста на Синдикалната минимална кошничка за четиричлено семејство за април годинава изнесува 38.104 денари и е зголемена...

Мате Парлоф / 11 мај, 2022 8:22

Претседателот на СОНК соопшти дека зголемувањето на платите на просветните работници ќе биде за 12%.

Владата и СОНК се договорија – еве колку ќе се зголемат платите во образованието

Синдикатот за образование, наука и култура и Владата на денешниот состанок договорија зголемување на платите во образованието. –...

Перо Милчин / 26 април, 2022 6:32

- Во државата никој не смее да добие помала плата од тоа. Не за џабе и законодавецот и предлагачот се договориле да се усогласи покачувањето.

МАКРАДУЛИ ЗА ТВ 24: НЕДОЗВОЛИВО Е 32 ГОДИНИ ДА НЕ СЕ ЗГОЛЕМЕНИ ПЛАТИТЕ

Јани Макрадули директор на Македонска пошта во емисијата 24 анализа рече дека во АД пошта нема да има мартовска плата под...

Перо Милчин / 7 април, 2022 6:05

„2020 година во многу сегмети беше една од најдобрите години за МВР, а во 2021 година имаме дури и подобри резултати од тогаш. За кратко време ќе биде објавен целиот извештај за работењето на МВР за 2021 година, но резултатите покажуваат опаѓање во делот на кривичните дела“ рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во вестите на Канал 5.

Тој додаде дека вкупниот број на кривични дела во 2021 е помал од тој во 2020 година, а само на територијата на Град Скопје изминатата година биле уапсени 297 лица барани со потерници.

Спасовски се пофали дека во септември за 5 отсто ќе се покачат платите на сите вработени во МВР

„Имаме предвидено покачување оваа година за 5 отсто на сите вработени во МВР. Тоа ќе биде од септември, а вработените кои...

Перо Милчин / 22 март, 2022 17:57

-Прв пат ни се враќаат лекари и медицински сестри од Германија. Сакаат да се вратат во својата земја. Имаме проблем со занаетчиите и мораме да најдеме начин да ги вратиме во Србија. До крајот на мандатот на следната влада просечната плата ќе биде 1.000 евра, а пензијата 500 евра. Тоа е остварливо, доколку нема надворешни проблеми и ако нема големи земјотреси на светско ниво, рече тој.

Вучиќ ветува просечна плата од 1.000 евра

До крајот на работата на идната влада просечната плата би можела да биде 1.000 евра, а просечната пензија 500 евра, најавува српскиот...

Мирко Бачиќ / 15 февруари, 2022 10:37

Да потсетиме дека од 2014 година кога минималната плата беше само 8.800 денари, како резултат на политиките на добро владеење денес таа бележи двојно зголемување, што ја прави нашата земја лидер меѓу европските земји со учество на минималната плата во просечната плата.

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати на Македонија и работодавачите...

Рејхан Бајрами / 9 февруари, 2022 15:23

Претседателот на Сојузот на синдикати (ССМ) Дарко Димовки, не го криеше задоволството од постигнатиот договор. Тој додаде дека ќе има доследна примена на членот 8 од кој предвидува зголемување на сите останати плати согласно колективните договори.

Од март минималната плата е 18 илјади денари, приватниците и понатака ќе работат за 9000 денари

Новиот минималец ќе почне да се исплаќа со мартовската плата, односно од април и ќе опфати над 80 илјади работници кои во просек...

admin@magazin / 8 февруари, 2022 5:47