Бујар Османи изјави дека на пописот ќе се попишуваат како жители и Албанците кои не живеат и со години не влегле во Македонија.

Бујар Османи: На пописот ќе се попишуваат и Албанците кои не живеат и со години не влегле во Македонија

Бујар Османи, поранешниот Министер за здравство и сегашен Вицепремиер за „Клан Македонија„ изјави дека на пописот кој...

Катерина Крстиќ / 29 март, 2019 16:15

Симовски сепак тврди дека додека е тој директор, небитно е дали сме Македонци или Албанци, битно е статистичката постапка да не се политизира, при што се очекува негова смена

Народот избегаа, а ние тука се тепаме дали сме Македонци или Албанци

Владата по низата реакциина академската јавност, сепак се премислува за Попис на население без графа за етничка припадност. Првиот...

Мартин Попоски / 5 декември, 2018 7:59

Без графата за национална - етничка припадност, Македонија ќе биде држава во која нема да постои македонскиот народ, туку таа ќе е држава на граѓани без идентитет и постоење

Попис без етничка припадност ја брише македонската нација

Ако пописот најавен за 2020-та биде спроведен без клучната графа за етничка припадност како што веќе го токми Статистика, Македонците...

Мартин Попоски / 15 ноември, 2018 7:21

Алијанса за Албанците со барање од уставот да се бришат минималните 20 отсто етничка застапеност за поголеми права, потврдувајќи дека Пописот без таа графа е нелегитимен

Попис без етничка графа е можен само со нови уставни измени

Во сите држави пописот е техничко оперативна работа, само во Македонија е политичка, е ставот на пратеникот на Алијанса на...

Мирко Бачиќ / 14 ноември, 2018 10:31

Со најавата на Попис без етничка припадност, власта најави официјализирање на една држава на Албанскиот и Македонскиот народ во која на национално ниво се воведува билингвалност

Попис без етничка припадност е спротивен со Уставот

Спроведувањето Попис по 18 години, при што Македонија е светски рекорден во непочитување на оваа уставна категорија, без графата...

Мирко Бачиќ / 9:57

Кампањата има цел да изнуди уште две уставни измени, бришење на јазикот кој го говори 20% од етничката зедница и 20% етничка заедница со Албански јазик и Албанска нација

БЕСА и Алијанса за Албанците со кампања: “Не нарекувај ме 20%, јас сум Албанец”

На социјалните мрежи низ Македонија започна кампања во врска со уставните измени согласно Преспанскиот договор. Името на...

Мирко Бачиќ / 5 ноември, 2018 7:39

Најголемиот албански лобист во САД и висок член на Републиканската партија, со став зошто Македонија не сака Попис на население и зошто Албанците треба да го бараат што поскоро

ДиоГарди: Во Македонија има 800.000 Албанци

Поранешниот конгресмен и најголемиот албански лобист во САД, ДиоГарди за новинската агенција на албански јазик, ИНА, вели...

Мирко Бачиќ / 11 септември, 2018 15:58

Претседателот на Државната изборна комисија смета дека бројката е реална како и очекувањата за политички притисоци иако заборава дека Попис немаме одржано 16 години

Претседателот на ДИК Дерковски констатира 1.8 милиони граѓани со право на глас?!

Притисоци секогаш се можни. Овој состав на ДИК ќе покаже дека во Македонија може и поинаку да се функционира. Ако си ја сфатиме...

Мирко Бачиќ / 12 август, 2018 14:26