Сега кога се објавија податоците, посочи премиерот Ковачевски, пописот го критикуваат тие што правеа најголеми опструкции, и додаде дека освен што пописот се спроведе во услови на КОВИД-19, тој се соочи со активен и скриен бојкот од опозицијата, односно од Левица и ВМРО – ДПМНЕ.

Ковачевски: Податоците од пописот се основа за реални и насочени политики за развој

Претседателот на Владата на Република Македонија, Димитар Ковачевски, во интервју за емисијата „360“ за ТВ Алсат-М, истакна...

Рејхан Бајрами / 2 април, 2022 10:49

Податоците покажуваат дека од вкупно попишаните лица 54,25 отсто се Македонци, 29,52 отсто се Албанци, 3,98 Турци, 1,18 се изјасниле како Срби, 0,87 се Бошњаци, а 0,34 отсто се Власи, информираше директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски.

Попис: Македонци 54,25 отсто, Албанци 29,52 отсто, со дијаспората

Со Пописот се попишани вкупно 2.097.319 лица, од кои 1.836.713 се резидентно население, а 260.606 лица се нерезидентно население. Податоците...

admin@magazin / 30 март, 2022 15:53

„Во врска со тоа дали Бугарите ќе бидат трет народ по бројност не можам да ви одговорам затоа што немам информации во врска со резултатите и не би сакал да шпекулирам за нешто за што немам поткрепа“, додава Џафери.

Џафери: Не знам колку Бугари ќе излезат на резултатите од пописот

„Планирано е со врзан потпис претседателот и потпретседателот на Заводот за статистика на 31 Март да ги верифицираат и објават...

Рејхан Бајрами / 3 март, 2022 5:34

Резултатите се очекува да бидат објавени до крајот на март 2022 година, за шест месеци од денот на завршувањето на Пописот.

Пописот успешен, резултатите за шест месеци

Вкупно 1 832 696 лица, 568 175 домаќинства и 837 255 станови се евидентирани со Пописот што официјално заврши вчера, а траеше 26 дена,...

admin@magazin / 2 октомври, 2021 13:40

Процесот на попишување кој почна на 5 септември заврши вчера во 20:00 часот.

Заев: Тие што одбиваат да се попишат треба да бидат санкционирани

Луѓето кој одбиваат да се попишат треба да бидат санкционирани, изјави вчера премиерот Зоран Заев. Одговарајќи на новинарско...

admin@magazin / 1 октомври, 2021 17:30

Можноста за самопопишување на лица во странство, пак, досега ја искористиле – 201.247 граѓани од дијаспората.

Досега се попишале 1.760.194 граѓани и 201.247 од дијаспората

Заклучно до вчера во земјава се попишани вкупно 1.760.194 лица, 546.080 домаќинства и 789.406 станови, соопшти Државниот завод за статистика. ...

admin@magazin / 30 септември, 2021 7:18

Можноста за самопопишување на лица во странство, пак, досега ја искористиле – 198.589 граѓани од дијаспората.

Уште два дена попис, попишани 1.619.857 лица во земјава и 198.589 од дијаспората

Заклучно до вчера во земјава се попишани вкупно 1.619.857 лица, 503.491 домаќинство и 711.695 станови. Можноста за самопопишување на...

Рејхан Бајрами / 28 септември, 2021 8:00