Постите  траат 40 денови, пред големиот празник Рождеството Христово Божик, на 7-ми јануари. Денешниот ден, 27 ноември, се нарекува уште божикни поклади. Овој ден е и денот на споменот на Апостол Филип.

Почнуваат Божиќните пости: Посебни денови за строг пост, еве што треба да јадете секој ден

Заклучно од денеска 28-ми ноември започнуваат Божиќните пости кои траат се до големиот христијански празник Божиќ. Постите ...

Катерина Крстиќ / 27 ноември, 2022 4:45

Постот почнува со изгрејсонце (суфур) и трае до зајдисонце (ифтар). Јадење и пиење се дозволени во текот на ноќта. Од пост се ослободени децата, бремени жени, доилки и болните.

Денеска почнува рамазанскиот пост- ќе трае до 23 мај!

Рамазан е  исламски празник кој трае во текот на целиот деветти месец од исламскиот календар. Се верува дека во текот...

Катерина Крстиќ / 24 април, 2020 10:27

Рамазан е време за обожување на Бог. Муслиманите треба да посветат повеќе време и внимание врз следењето на исламските учења и да избегнуваат лоши мисли и нерелигиозни разговори.

Утре почнуваат Рамазанските пости: Еве што значат!

Утре муслиманите во целиот свет ги почнуваат рамазанските пости. Еден од најбитните настани во текот на овој месец е постењето...

Владо Марин / 23 април, 2020 16:19