Некогаш шест недели, а некогаш само една недела и еден ден. Целта на постот е да се исчистат духот и телото, што се постигнува не само со воздржување од мрсна храна, туку и од лоши мисли, зборови и дела.

Наскоро започнува Петровденскиот (Апостолски) пост

За православните христијански верници кои се водат според Јулијанскиот календар наскоро почнува Петровденскиот пост во...

Владо Марин / 11 јуни, 2023 10:58

Постите  траат 40 денови, пред големиот празник Рождеството Христово Божик, на 7-ми јануари. Денешниот ден, 27 ноември, се нарекува уште божикни поклади. Овој ден е и денот на споменот на Апостол Филип.

Почнуваат Божиќните пости: Посебни денови за строг пост, еве што треба да јадете секој ден

Заклучно од денеска 28-ми ноември започнуваат Божиќните пости кои траат се до големиот христијански празник Божиќ. Постите ...

Катерина Крстиќ / 27 ноември, 2022 4:45

Според правилата на постот и според зборовите на Свети Јован Латустовски, постот не треба да се користи ако не е поврзан со духовното.

КАКО ПРАВИЛНО ДА ГО ПОСТИТЕ БОЖИЌНИОТ ПОСТ: Еве кога постите на вода, кога да јадете РИБА и во никој случај не ги правете овие ГРЕШКИ што доведуваат до ГРЕВ

Божиќниот пост, кој започнува во сабота, 28 ноември, трае до Божиќ, а еве ги правилата што треба да ги следите за да го празнувате...

admin@magazin / 27 ноември, 2021 16:45

Божиќниот пост, кој започнува во сабота, 28 ноември, трае до Божиќ.

КАКО ПРАВИЛНО ДА ГО ПОСТИТЕ БОЖИЌНИОТ ПОСТ: Еве кога постите на вода, кога да јадете РИБА и во никој случај не ги правете овие ГРЕШКИ што доведуваат до ГРЕВ

Божиќниот пост, кој започнува во сабота, 28 ноември, трае до Божиќ, а еве ги правилата што треба да ги следите за да го празнувате...

admin@magazin / 28 ноември, 2020 19:14

Од 2 до 6 јануари постот се засилува и во тие денови, дури и во сабота и недела рибата не е благословена, препорачуваат црковните правила.

ДЕНЕСКА СЕ БОЖИКНИ ПОКЛАДИ: Утре почнуваат Божикните пости кои траат 40 дена

Од утре почнува Божикниот пост кој трае 40 дена. Денот пред почетокот на Божикните пости е наречен Божикни поклади. Постите...

admin@magazin / 27 ноември, 2020 20:24

На овој ден верните се потсетуваат на распнатиот Богочовек, на Крстот достоен за безусловна верност, и на неизбежното спасение кое доаѓа преку Христовото Распетие и сораспнувањето со Него. За време на празникот, Крстот е положен во центарот на Храмот, окружен со цвеќа и гранчиња босилек.

УТРЕ Е КРСТОВДЕН – тежок празник: Строг пост за Воздвижение на чесниот крст на кој бил распнат Исус Христос

Воздвижение на Чесниот Крст или Крстовден е значаен христијански празник од есенскиот циклус, еден од 12-те големи празници,...

Владо Марин / 26 септември, 2020 18:37

Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка за Празникот.

ЗАПОЧНУВА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ- Најстрогиот и најдолг пост во христијанството

Тоа е пост со повеќе имиња – повеќеимен пост. Се нарекува: Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка...

Катерина Крстиќ / 2 март, 2020 10:11