Нивната дејност наишла на силен отпор кај германските свештеници кои жестоко се бореле против воведувањето на словенскиот јазик во богослужбата и против глагоското писмо.

Денеска е Св. Кирил и Методиј – Денот на словенските просветители!

Светите браќа Кирил и Методиј се основоположници на словенската писменост и литература и се заслужни за културниот развој...

Стојче Бушин / 24 мај, 2020 10:14

Рамазан е еден од петте столба на исламот. Останатите се верата, молитвите, поклонението и давањето милостина. Тоа е месец на добрина, милост, љубов и простување.

Муслиманите ширум светот денеска го слават РАМАЗАН БАЈРАМ!

Припадниците на исламската вероисповед денеска го слават Рамазан Бајрам. Рамазан е време на пост, молитва, солидарност и...

Стојче Бушин / 10:02

Овој голем празник посветен на преносот на моштите на Светиот отец Николај- Мирликискиот чудотворец секогаш се слави на 22 мај.

ЗА МНОГУ ГОДИНИ: Денеска е летен Свети Никола!

Денеска православните верници го слават Свети Никола летен, денот кога моштите на овој чудотворец се пренесени од Мир во...

Катерина Крстиќ / 22 мај, 2020 10:15

Тоа ќе значи дека граѓаните на нашата земја ќе минат во карантин 58 часа!

НЕМА МРДАЊЕ: Карантин од 58 часа за продолжениот празничен викенд?!

Полициски час од сабота од 19 часот, до вторник до 05 часот. Ова ќе биде препораката на Комисијата за заразни болести која ќе...

Стојче Бушин / 20 мај, 2020 13:02

Покрај зимскиот празник на св. Атанасиј (Танасовден – зимен) нашиот народ празнува уште еден празник посветен на овој светец. Стефан Тановиќ вели дека во Гевгелиско св. Танас го празнувале и мажите и жените. Особено го празнувале орачите за од град.

Денеска е летен Св. Атанасиј- еве кои обичаи треба да ги направите!

Покрај зимскиот празник Танасовден нашиот народ празнува уште еден празник посветен на овој светец. Во Македонија свети...

Катерина Крстиќ / 15 мај, 2020 10:07

Бидејќи Ѓурѓовден е голем празник, тој во некои се слави и како национален празнии и како празник патрон на некои држави и градови. Свети Георгиј е патрон на Грузија, чие име и го носи, на Москва, Англија, Каталонија и сл. На Ѓурѓовден се изведуваат многу и најразлични обичаи. Ниту за еден друг празник не ги има толку со магиско апотропејска цел како што е случајот со Ѓурѓовден.

ДЕНЕСКА Е ЃУРЃОВДЕН: Еден од најголемите празници!

Денеска се слави големиот празник Ѓурѓовден. Ова е најголемиот христијански празник од пролетниот циклус којшто е непроменлив...

Катерина Крстиќ / 6 мај, 2020 9:21

Бидејќи Ѓурѓовден е голем празник, тој во некои се слави и како национален празнии и како празник патрон на некои држави и градови. Свети Георгиј е патрон на Грузија, чие име и го носи, на Москва, Англија, Каталонија и сл. На Ѓурѓовден се изведуваат многу и најразлични обичаи. Ниту за еден друг празник не ги има толку со магиско апотропејска цел како што е случајот со Ѓурѓовден.

УТРЕ Е ГОЛЕМИОТ ПРАЗНИК ЃУРЃОВДЕН: Празник на големиот Свети Георгиј Победоносец!

Ѓурѓовден — најголемиот христијански празник од пролетниот циклус којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 23...

Катерина Крстиќ / 5 мај, 2020 11:50

Меѓународниот ден на трудот е државен празник во повеќе земји во светот, пред сè во комунистичките и бившите комунистички земји.

Зошто го празнуваме 1 мај – Денот на трудот!

Меѓународен ден на трудот — меѓународен празник кој се празнува на 1 мај и е посветен на борбата за зачувување и унапредување...

Стојче Бушин / 1 мај, 2020 11:53