Во народното верување се смета дека на овој ден започнале породилните болки на Пресвета Богородица.

Денеска е СВ.Игнат- тоа што ќе го правите на овој ден ќе го правите цела година

Денеска е св. Игнат или Игнатов ден  а некаде и „Прв Божик“. Ова е христијански празник кој се празнува на 20 декември,...

admin@magazin / 2 јануари, 2023 13:32

Според народното верување по денепниот датум денот се зголемува.  Тој е син на Јонин и брат на Свети Петар. Роден е во Витсаида на брегот на Генизаретското Езеро и по занимање бил рибар. Се смета дека пред да стане апостол, Андреј бил ученик на Јован Крстител.

Утре е Свети Андреј- жените да не ги прават овие работи

Православните верници утре го одбележуваат празникот на првиот Господов апостол Свети апостол Андреј Првоповикан. Именден...

Весна Петровска / 12 декември, 2022 20:15

Не проповедал само в црква или на богослужба, туку секогаш и секаде. Одел кај луѓето, по нивните места, ги посетувал и дома и на работа. Ги поучувал, им помагал. Знаел како да ги придобие за верата, за Христа, за Евангелието и за евангелскиот живот.

За многу години: Денеска е Свети Климент Охридски Чудотворец

Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на свети Методиј, Климент под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со...

admin@magazin / 8 декември, 2022 6:57

На овој ден именден празнуваат: Ангел, Ангелина, Михаил, Мила, Милка, Михаила, Михо, Рајко, Рајна, Ратка…

За многу години Св. Архангел Михаил – еве што да направите овој ден

Утре е голем и тежок христијански празник Св. Архангел Михаил кој секоја година се слави на 21 ноември, а по народното верување,...

Катерина Крстиќ / 21 ноември, 2022 8:54

Митровден е празник посветен на светиот великомаченик Свети Димитриј, кој секоја година се празнува на 8 ноември.

ЗА МНОГУ ГОДИНИ МИТРОВДЕН

Денеска е голем христијански празник Митровден а именден празнуваат: Димитрија, Митре, Димо, Димко, Димана, Димка, Мите, Димитрина,...

Катерина Крстиќ / 8 ноември, 2022 4:00

Свети Лука беше еден од 12-те апостоли Христови и писател на едно од четирите евангелија. Роден е во Антиохија во 1 век. Тој се смета за еден од првите ученици на Христос кој ширел христијанско учење, по смртта на апостол Павле.

Денеска се празнува Свети Лука: Светец кој ги штити и лекува болните

Денеска, 31 октомври, православната црква слави празник посветен на Светиот апостол Лука. Свети Лука беше еден од 12-те апостоли...

admin@magazin / 31 октомври, 2022 16:14

Богородица Марија според верувањата на христијаните била мајка на Исус Христос и сопруга на Јосиф.п

Утре е голем празник– Мала Богородица, заштитничка на жените!

Утре се празнува големиот христијански празник, Рождество на Пресвета Богородица или Мала Богородица — еден од...

Владо Марин / 20 септември, 2022 5:18

На Преображение за пат пат се јаде грозје или друго овошје откако свештеникот ќе го отпее и благослови. Тоа претставува и благодарност кон Бога за дадените плодови на земјата.

Денеска е ПРЕОБРАЖЕНИЕ Господово, ова се обичаите кои треба да ги направите

Празникот Преображение по својата смисла и значење за човечкиот род е еден од централните христијански празници. Се базира...

admin@magazin / 19 август, 2022 7:01