Се роди како дете измолено од Бога, бидејќи нејзините родители Дорортеј и Евсевија долго време немаа деца.

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА СВЕТА НЕДЕЛА- ЗА МНОГУ ГОДИНИ!

Христијанските верници денес го слават празникот Света Недела. Празникот на светата маченица Недела се паѓа во летниот период,...

Сара Фемина / 20 јули, 2019 10:47

Во борбите загина и самиот цар. А во свое време царот Теодосиј Велики во Цариград подигна црква посветена на овие тројца маченици.

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ: Денеска се празнуваат тројцата браќа – маченици!

Денеска е Св. маченици Мануил, Савел и Исмаил. Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 17 јуни. Овие тројца...

Рејхан Бајрами / 30 јуни, 2019 11:17

Заради неговата заштитничка моќ, култот кон овој светец се проширил и кај другите жители од околните населби, особено во селото Велешта кое е од исламска вероисповед.

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СПАСОВДЕН: Празник на Христовото вознесение!

Денес е Вознесение Христово или Спасовден — христијански празник кој се слави 40 дена по Велигден. Во Новиот завет од Светото...

Сара Фемина / 6 јуни, 2019 1:33

Под манастирот Свети Наум Охридски – Чудотворец, до самото езеро, има извор со лековита вода. Според верувањето оваа вода секогаш е лековита, но најмногу на празникот Св. Константин и Елена.

ДЕНЕСКА Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА!

Православните верници денеска го одбележуваат празникот посветен на Св. Константин и Елена. Царот Константин Велики и неговата...

Сара Фемина / 3 јуни, 2019 10:15

Го фрлија и во арената меѓу ѕверовите, но овие му ги лижеа стапалата на светиот, па најпосле џелатите мораа да му ја отсечат главата. Така пострада свети маченик Талалеј во 284 година.

Денеска е Свети маченик Талалеј!

Светиот маченик Талалеј е родум од Ливан, од татко Верукиј и мајка Ромилија; осумнаесетгодишно момче со прекрасен изглед,...

Сара Фемина / 2 јуни, 2019 8:58

Наспроти Ѓурѓовден, домаќинката во сад полн со вода става разни пролетни растенија: дрен, па потоа здравец и на крај грабеж , црвено јајце и пазикуќа, а потоа тоа се става под ружа во градината да преноќи.

Денес е Ѓурѓовден- ЗА МНОГУ ГОДИНИ ДА НИ Е !

Денеска се празнува Ѓурѓовден, празник во чест на Свети великомаченик Георгиј Победоносец, празникот на обновувањето на...

Сара Фемина / 6 мај, 2019 0:54

На овој ден се празнува обновувањето на храмот на Пресвета Богородица во Цариград, наречен Живоносен Извор, поради чудотворниот извор со вода што се наоѓа во него.

Денеска е Источен Петок Балаклија- првиот петок по Велигден!

Првиот петок по Велигден се вика Источен Петок Балаклија. Тој спаѓа во Светлата недела поради што некои го викаат и Светол...

Сара Фемина / 3 мај, 2019 10:14