Овој празник е наречен и матица на повеќе празници бидејќи да не бил овој празник, што значи да не се родел Исус Христос немало да има ниту негово крштевање, (значи немало да го има празникот Водици), немало да има ниту Распетие и Воскресение (Велигден) ниту Вознесение (Спасовден), немало да постојат ниту празниците Духовден, Преображение, Крстовден итн.

ХРИСТОС СЕ РОДИ: За многу години Божик!

Денеска, 7 јануари, е големиот христијански празник Божик, Рождество Христово, односно денот на раѓањето на Исус Христос,...

Сара Фемина / 7 јануари, 2021 9:56

Бадниковата вечера треба да нè потсети на тоа колку е важно семејството и слогата во него.

Утре е БАДНИК- ден пред БОЖИЌ: Еве кои се обичаите!

За православните христијани утре е Бадник, денот кога се собира семејството на трпеза, на која освен храна има и бадниково...

Сара Фемина / 5 јануари, 2021 6:22

Во Македонија постојат многу цркви посветени на Св.Ѓорѓија, од кој најстара е онаа во преспанскиот регион, близу до живописното село Курбиново, во пазувите на планината Пелистер.

Денеска е Св. Ѓорѓија – за многу години слава и именден!

На денешен ден верниците со православна вероисповед го празнуваат посен свети Ѓорѓија. Освен како семејна слава, овој голем...

Сара Фемина / 9 декември, 2020 8:53

Свети Климент заедно со Свети Наум Охридски се најистакнатите ученици на светите браќа Кирил и Методиј. Дваесетина години во Велика Моравија им помагале на солунските браќа во остварувањето на Моравската мисија. Кога кон крајот на 867 или почетокот на 868 година светите браќа Кирил и Методиј биле повикани во Рим со нив бил и Свети Климент.

Денеска е Св. Климент Охридски – Чудотворец: ЗА МНОГУ ГОДИНИ ДА НИ Е!

Македонската православна црква го празнува споменот на својот патрон Свети Климент Охридски – Чудотворец, најпознатиот...

Сара Фемина / 8 декември, 2020 8:33