На пример, една недела со 40 работни часа може да се направи за четири дена од 10 часа наместо за пет дена со осум часа работа.

Белгијците го воведоа затоа што им овозможува на работниците поголема флексибилност, слобода и баланс помеѓу деловниот и приватниот живот.

Според истражувањето, 71 отсто од Германците би сакале ваков модел и во Германија, на што се противат 22 отсто од испитаниците.

„Белгискиот модел“ има најголема поддршка, 81 отсто, кај возрасната група од 30 до 44 години, а кај високообразованите со 75 отсто.

Повеќето Германци се за четиридневна работна недела

Повеќето Германци би сакале четиридневна работна недела под услов бројот на работни часови да остане ист, според истражувањето...

Рејхан Бајрами / 21 февруари, 2022 6:56

„Јас сум задоволен. Бидејќи 18 години работев во Германија и напуштив од таму. Тука ме донесе среќата во ова компанија, пред осум години се вработив. Условите ги најдов исто како во Германија. Тоа да ви кажам искрено. Бидејќи сега ги гледам младите велат идеме во Германија, ама животот таму не е како што мислиме ние. Јас сум задоволен, почнувајќи од директорите Дарко и Маријана, сме задоволни. Плус сега со минималната плата, благодарение на компромисот на премиерот со партнерите, синдикатот, работодавачите, таа вечер. Многу се заблагодарувам на премиерот што најдоа компромис. Кога има еден компромис, значи убава работа. Сега 18.000, не е многу, ама за скромен живот ќе се онади, ама мислам и понатаму ќе растат платите, ако работиме повеќе. Директорите носат се нови машини, ќе расте продуктивноста. За нашата компанија не можеме да се жалиме“, посочи Авиду.

Тој на крајот му честиташе и на Ковачевски за неговиот избор, да биде премиер на Македонија.

Збогум сиромаштијо: „Дојдов од Германија се вратив тука – 18.000 денари се доволни за скромен живот“

Полико Авдиу, вработен во текстилна фабрика која ја посети премиерот Димитар Ковачевски се вратил од Германија пред осум...

Рејхан Бајрами / 9 февруари, 2022 17:31

Вкупно 498 специјализации и 87 супспецијализации се одобрени и ќе бидат распишани наскоро, согласно барањата на јавноздравствените установи.

ОДОБРЕНИ СЕ 498 СПЕЦИЈАЛИЗАЦИИ И 87 СУПСПЕЦИЈАЛИЗАЦИИ

Младите лекари да не стравуваат, затоа што имплементирањето на политиките коишто се однесуваат на нивниот стручен напредок...

Владо Марин / 9 јули, 2021 6:39

Инвестиции во вредност од 8 милијарди и 175 милиони евра предвиде Владата со Интервентниот план за инвестиции ИПИ 2021-2027.

Заев најави отворање на 12.700 нови работни места

Премиерот Зоран Заев го претстави Интервентниот план за инвестиции 2021-2027 на прес-конференција на која присуствуваа и...

Рејхан Бајрами / 30 мај, 2021 8:05

Просечната возраст на вработените изнесува 46 години. Во однос на етничката припадност, на ниво на цел јавен сектор Македонците се застапени со 74,49%, Албанците со 20,85%, Турците со 2,18%, Ромите 1,40%, Србите се 1,16%, Бошњаците со 0,51% и Власите 0,49%.

Бројот на вработени во Македонија е намален

Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири го презентираше Годишниот извештај за вработените...

Перо Милчин / 9 април, 2021 2:28

Од почетокот на 2020 година – 164 доктори, 247 медицински сестри и 35 специјалисти добиле статус на вработени на неопределено време.

ВО ТЕКОТ НА ПАНДЕМИЈАТА – 446 НОВИ ВРАБОТУВАЊА ВО ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО

Министерството за здравство информира дека минатата година беа реализирани 446 нови вработувања во јавноздравствени установи...

Мирко Бачиќ / 2 март, 2021 17:42

Токму ваквата тенденција низгодините покажа како Рамковниот договор се користисамо за вработување на корумпираните кадри на ДУИ и зајакнување на политичката моќ на оваа партија,која две децении е дел од секој владејачки режим.

Груби глуми биро за вработување – освен што е во министерство со 1460 вработени, сега ќе ги згрижува и „рамковните“

Дека Македонија одамна важи за држава во којапартиското влијание е навлезено во сите пори наопштеството, доволно говори...

Рејхан Бајрами / 25 јануари, 2021 18:05