Трендот, по веќе негативниот резултат на БДП во вториот квартал (-4,1%), во голема мера е под влијание на ефектите од строгите санкции на Западот по воената интервенција на Кремљ во Украина.

Руската економија официјално влезе во рецесија

Русија официјално влезе во рецесија откако нејзиниот бруто домашен производ (БДП) падна за 4 отсто во третиот квартал од оваа...

Мате Парлоф / 17 ноември, 2022 8:00

Шпанскиот БДП, исто така, забележа намалување од 0,5% на квартална основа, откако економијата успеа да остане непроменета на крајот на 2020-та година.

Еврозоната влезе во рецесија

Европската економија повторно е во рецесија на почетокот на новата година во услови на уште една серија блокади што оставија...

Перо Милчин / 1 мај, 2021 8:05

Закрепнување на домашната економија се очекува во 2022 година. Овие проекции на Централната банка се совпаѓаат со проекциите на меѓународните финансиски институции.

Македонска економија и официјално во рецесија

Македонската економија ќе ја заврши годината со пад на БДП од 4,9 проценти. По продолженото влијание на пандемијата со Ковид...

Перо Милчин / 7 декември, 2020 15:42

Светска банка во последниот извештај предвидува дека земјава годинава ќе ја заврши со пад на БДП од 4,1 отсто, а за наредната и за 2022 година прогнозира раст од 3,6, односно 3,5 отсто.

Светска банка: Северна Македонија се справува со најдлабоката рецесија од 2001 година наваму

Северна Македонија се справува со најдлабоката рецесија од 2001 година наваму, се вели во Редовниот извештај на Светска банка...

Владо Марин / 22 октомври, 2020 15:06

Британската економија забележа за 20,4 отсто во однос на првите три месеци од годината. Со тоа, Британија технички влезе во рецесија, дефинирана во два последователни квартала со економски пад.

Британија влезе во рецесија за првпат по кризната 2009 година

Економијата на Велика Британија претрпе голем пад помеѓу април и јуни, а мерките за запирање на ширењето на новиот коронавирус,...

Владо Марин / 12 август, 2020 10:22

Одборот на NBER објави дека рецесијата започнала во февруари. Според широката дефиниција на ова биро, рецесијата е “пад на економската активност која трае неколку месеци”.

Американската економија официјално во рецесија!

Американската економија е во рецесија, објави Националното биро за економски истражувања (NBER), кое го означи крајот на најдолгата...

Владо Марин / 9 јуни, 2020 16:33