Денеска е 20 јули според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар). 

Нека е за многу години: Денеска е Св. пророк Илија – Илинден

Денеска се празнува големиот христијански празник Свети Илија или кај народот познат и како Илинден, денот кога се чествува...

Катерина Крстиќ / 2 август, 2019 10:41

Во народното верување свети Илија се смета за клучар кој го отклучува или заклучува небото и го пушта или запира дождот, бидејќи се верува дека тој повела со летните грмотевици.

Утре е голем и тежок празник Свети Илија, еве што никако не смеете да правите на овој ден

Утре е голем и тежок празник Пророк Свети Илија, кој пали и гаси на небото и земјата. Во народното верување свети Илија се...

Катерина Крстиќ / 1 август, 2019 13:00

Оваа година одбележуваме 115 години од почетокот на Илинденското востание и 74 години од Првото заседание на АСНОМ

Илинден или ден на Свети Илија

Илинден или ден на Свети Илија е голем македонски национален и православен празник кој се одбележува на 2-ри август. Илинден...

Мирко Бачиќ / 6:45