И во 2016 година во истоветниот период била прогласена епричела на ниво на општина Крива Паланка и Ранковце, што покажува дека станува збор за заразно заболување кое се јавува циклично.

НОВА ЕПИДЕМИЈА НА СИПАНИЦИ: Во Крива Паланка и Ранковце е прогласена епидемија на варичела

Според податоците за пријавени случаи на лица заболени од овчи сипаници од Подрачната единица на Центарот за јавно здравје...

Катерина Крстиќ / 11 ноември, 2019 11:10

Од СЗО предупредуваат дека во првите шест месеци од оваа година пријавени се најмногу случаи на заболени од оваа болест. Како што стои во извештајот бројот на заболени од сипаници е најголем во последните 13 години и речиси три пати повеќе отколку во истото време минатата година. 

СЗО предупредува: Епидемиите од сипаници се присутни во целиот свет!

Во најновиот извештај на Светската здравствена организација (СЗО) стои дека епидемиите на сипаници во моментов се присутни...

Катерина Крстиќ / 13 август, 2019 19:57

Уште колку заболени и жртви треба да се случат за да се прогласи епидемија на ниво на цела држава?

Епидемија од морбили, Филипче му понудил оставка на Заев, заради големиот број на жртви

После вчерашната трагедија на штипјанката која го загуби своето неродено бебе во шеститот месец од бременоста, како последица...

Данаил Михајловски / 13 април, 2019 16:55

Европскиот центар за превенција предупредува за зголемување на случаите кај деца на заболени од мали сипаници.

Алармантна ситуација : Расте бројот на заболени од сипаници во Европа

Според извештајот од Европскиот центар за превенција и контрола на болести, најмногу заболени има во Грција, Франција, Италија,...

Сара Фемина / 15 декември, 2018 13:47