Света Петка се смета за заштитничка од разни несреќи, но и од многу болести, поради што народот ја нарекува уште и мајка Параскева.

Денеска е Петковден, се празнува Света Петка

Денеска е Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка. Неа и е посветена црквата во долниот дел...

Владо Марин / 27 октомври, 2023 4:37

На 19 декември сите православни христијани во Македонија го слават Свети Никола Чудотворец. Оваа слава е една од најголемите слави во Македонија.

Денеска е Свети Никола — најголемата Македонска слава

Денеска на 19 декември, сите православни христијани го слават Свети Никола – Чудотворец, кој во народот е познат како, све­те­цот,...

Весна Петровска / 19 декември, 2022 4:35

Нашиот народ два пати го празнува споменот на свети Атанасиј Велики. На 31/18 јануари се празнува празникот Танасовден ‒ зимски, а на 15/2 мај Танасовден ‒ летен.

ДЕНЕСКА СЕ СЛАВИ СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ(ЗИМСКИ)

Православните христијански верници денеска го одбележуваат празникот Свети Атанасиј Велики, меѓу народот познат како Атанасовден,...

admin@magazin / 31 јануари, 2022 6:07

Свети Георгиј, син на набожни родители и добар Христов војник завршил воена школа и бил на служба кај овој цар.

ДЕНЕС Е СВЕТИ ЃОРЃИЈА –ЗАШТИТНИК НА ВЕРАТА: За многу години слава и именден

Православните верници денеска го празнуваат посен свети Ѓорѓија. Овој ден, освен како семејна слава, се празнува и како именден...

admin@magazin / 9 декември, 2021 6:06

Тој рече дека сите заедно треба да придонесеме да спречиме ширење на вирусот!

СПАСОВСКИ ЌЕ КАЗНУВА: 2.000 полицајци ќе ставаат ред за новогодишната ноќ

Министерот Оливер Спасовски денеска апелираше до граѓаните во текот на претстојните празници да прославуваат одговорно. Тој...

Рејхан Бајрами / 27 декември, 2020 19:52

Утрово, како и секој домаќин што го слави овој светител, донесе славски колач во црквата со машкиот дел од семејството!

ВУЧИЌ СЛАВИ СВ. НИКОЛА: Заедно со братот и синот Данило во црква го донесе славскиот колач

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска ја слави најпопуларната слава Свети Никола! Утрово, како и секој домаќин...

Мирко Бачиќ / 19 декември, 2020 12:04

Во Македонија постојат многу цркви посветени на Св.Ѓорѓија, од кој најстара е онаа во преспанскиот регион, близу до живописното село Курбиново, во пазувите на планината Пелистер.

Денеска е Св. Ѓорѓија – за многу години слава и именден!

На денешен ден верниците со православна вероисповед го празнуваат посен свети Ѓорѓија. Освен како семејна слава, овој голем...

admin@magazin / 9 декември, 2020 8:53

Постои верување и обичај кај многу христијани кои го слават свети Михаил, бидејќи го сметаат за жив светител, да не подготвуваат пченица за славата, а тоа е неточно и неоправдано. Неопходно е да се подготви пченица за славата, бидејќи сите светители и сите мртви се живи пред Бога.

ЗА МНОГУ ГОДИНИ: Св. Архангел Михаил ќе ги исполни вашите молитви и желби

Архангел Михаил е водачот на небесните војски кој секогаш се јавувал на местата на кои се појавувала Богородица, така...

admin@magazin / 21 ноември, 2020 8:49