Кокцигеалниот сегмент е составен од крстната коска која е формирана со спојување на 3 до 5 мали прешлени. Најчесто крстната коска е составена со спојување од 4 мали прешлени, но кај некои луѓе можно е таа да биде составена од 3 или 5 мали прешлени, што не влијае на нејзината функција.

ЗДРАВЈЕ: Структура и функција на здравиот ’рбет

Рбетот претставува комплексна структура која овозможува стабилност и мобилност на човековото тело.  Составен од 33 коски...

Сара Фемина / 21 февруари, 2021 19:21

За да го контролирате вашиот стрес, прво идентификувајте ги причинителите. Што ве прави да се чувствувате лути, напнати или загрижени? Дали имате чести главоболки или стомачна болка без утврдена медицинска причина?

Како да се справите со стресот

Темпото на современиот живот и секојдневните предизвици го прават управувањето со стресот неопходно. За да го контролирате...

Сара Фемина / 19 декември, 2020 9:45

Имено, тој појаснува дека кај осум деца досега констатирале повеќеоргански инфламаторен синдром или скратено МИСЦ, дијагноза која е поставена кај децата врз основа на знаците коишто се појавуваат.

Д-Р ФИДАНОВСКИ: Нова постковидна состојба кај децата, сериозен мултисистемски синдром ги напаѓа срцето, бубрезите, црниот дроб, прави згрутчување на крвта

Веќе е познато дека децата кои биле заразени со корона вирусот, самата инфекција ја поминуваат или асимптоматски или со благи...

Сара Фемина / 15 декември, 2020 19:05

Симптомите на уринарните инфекции се лесно забележливи и не можете да ги игнорирате.

Инфекции на уринарните патишта: ЛЕКУВАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА!

Уринарните инфекции се непријатна и болна појава која многу почесто ги засега жените. Се смета дека секоја петта жена се...

Сара Фемина / 29 ноември, 2020 19:50

„Сигер веруваше дека психолошките фактори (хроничен стрес, депресија, конфликт, сексуална дисфункција, итн.) Се директна причина за рак.

ДОКТОР НЕСТОРОВИЌ ЗА ЛЕЧЕЊЕТО НА КАРЦИНОМ: Еве неколку билки кои помагаат во борбата против ракот!

Проф. Д-р Бранимир Несторовиќ објави напис на својот блог во кој зборува за третман на рак со лековити растенија. „Марија...

Сара Фемина / 15 ноември, 2020 18:39

Д-р Фидановски вели дека се тестира секое новородено дете. Тестот се прави на третиот ден од породувањето, откако детето веќе имало неколку оброци со мајчино млеко или со млечна формула.

ВО „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“ ПРЕВЕНТИВЕН НЕОНАТАЛЕН МЕТАБОЛЕН СКРИНИНГ: РАНО ОТКРИВАЊЕ НА 40 БОЛЕСТИ ВЕДНАШ ПО РАЃАЊЕТО НА ДЕТЕТО

„Аџибадем Систина“ почнa со таканаречен метаболен скрининг на новороденчиња со што во оваа клиничка болница се спроведува...

Сара Фемина / 3 ноември, 2020 8:47

Келер додава дека ова сугерира дека ваквите Т-клетки можат да се користат во адаптивна имунотерапија кај ранливите групи на пациенти, особено кај оние чиј имунитет е нарушен со хемотерапија или како резултат на трансплантација на органи и слично.

Т-клетките од крвта на оздравени COVID-19 пациенти може да ги заштити најранливите групи од инфекција со коронавирус

Клетките земени од примероци на крв кај пациенти кои се опоравиле од болеста COVID-19 може успешно да се размножуваат во лабораторија...

Рејхан Бајрами / 29 октомври, 2020 7:15