Празникот Спасовден секогаш се слави четириесет дена по Велигден.

За многу години Спасовден- најсреќниот ден во годината!

Вознесение Христово или Спасовден — христијански празник кој се слави 40 дена по Велигден. Во Новиот завет од Светото...

admin@magazin / 25 мај, 2023 13:26

Овој ден, Спасовден е еден од десетте големи празници кои се посветени на Господ Исус Христос кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Света Тројца (Духовден).Спасовден е секогаш е во четврток.

Денеска е Спасовден, еве кое овошје треба да го јадете

Денеска е голем христијански празник, македонската православна црква и нејзините верници го одбележуваат Спасовден. Овој...

admin@magazin / 13:19

Одењето кај Отецот е чин јавен: се случува пред очите на апостолите. Христос се подига во воздухот и облак Го подзема носејќи Го на небото. Последните пораки што им ги дава се подготовки за Педесетницата.

Денес е СПАСОВДЕН: Вознесение Христово!

Вознесение Христово или Спасовден — христијански празник кој се слави 40 дена по Велигден. Во Новиот завет од Светото Писмо...

Катерина Крстиќ / 28 мај, 2020 12:01

Заради неговата заштитничка моќ, култот кон овој светец се проширил и кај другите жители од околните населби, особено во селото Велешта кое е од исламска вероисповед.

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СПАСОВДЕН: Празник на Христовото вознесение!

Денес е Вознесение Христово или Спасовден — христијански празник кој се слави 40 дена по Велигден. Во Новиот завет од Светото...

admin@magazin / 6 јуни, 2019 1:33