Кога воспаление на бубрезите или мочниот меур, се препорачува дневен оброк, несолена тиква со малку домат и сецкан кромид, кој е зачинет со лажица кисела павлака.

Медицински својства на тиквата: Одличен лек за бубрези, проблеми со менопаузата, проширени вени

Тиквата се препорачува за луѓе кои страдаат од ревматизам, гихт, воспаление на бубрезите и мочниот меур. Добро е и против...

Сара Фемина / 11 октомври, 2020 19:25

Тиквите се одгледуваат заради плодовите кои содржат сува материја (8-16%), а во неа има: шеќери (3–8%), пектини (0,3–0,8%), азотни материи (0,3-1,2%), каротин (20%).

СОК ОД ТИКВА- енергетска бомба за вашиот организам

Тикви се едногодишни растенија од фамилијата Cucurbitaceae. Потекнуваат од Централна Америка. Познати се повеќе видови, а позначајни...

Мирко Бачиќ / 4 февруари, 2020 21:31