Поради совпаѓањето со празникот на Свети Василиј овој празник во народот најчесто е познат како Василица, а тоа најповеќе асоцира на обичаите и верувањата поврзани со Новата Година.

ДЕНЕСКА Е ВАСИЛИЦА- Кој ќе ја најде парата ќе има среќа цела година: Обичаи, песни и верувања

На 1 јануари според стариот (односно 14 јануари според новиот) календар македонскиот народ празнува три празници: Обрезание...

Васко Белески / 14 јануари, 2023 10:01

Меѓу најзначајните обичаи кои се карактеристични за овој празник се поставување на бадник, посипување на подот со слама, тропкање и свирење, правење погача, положајник..

Обичаи по повод најголемиот христијански празник БОЖИК

Обичаи по повод Божик: Поставување на бадник, посипување на подот со слама, тропкање и свирење, правење погача… Римокатоличката...

Мирко Бачиќ / 7 јануари, 2023 9:49

Во Италија и Аргентина, заедно со многу земји во Латинска Америка, новогодишното дрво се поставува на 8-ми декември и се растура на 6-ти јануари.

ЕВЕ КОГА ТРАДИЦИОНАЛНО СЕ КИТИ НОВОГОДИШНАТА ЕЛКА: Празници и радост за најмалите!

Поставувањето и растурањето на елката се поврзани со одредени датуми. Традиционално, новогодишните дрва не се украсуваат...

admin@magazin / 27 ноември, 2022 18:04

Македонската традиционална кујна е позната не само во Балканот туку и далеку по светот.

Ова се топ 5 Македонски традиционални јадења

На ова мало парче земја низ годините народот создавал големо богатство. Едно од најубавите наследства кои ги имаме се традиционалните...

Мартин Попоски / 20 октомври, 2022 10:36

Во медиумите вниманието се сврте на неговата сестра Ким Јонг-Јо, која може да биде потенцијален наследник, доколку е вистина веста дека Ким починал.

ОТКРИЕНА ГОЛЕМА ТАЈНА НА СЕВЕРНА КОРЕЈА: За се е крива традицијата!

Северна Кореја продолжува да ги олеснува шпекулациите за здравјето на нејзиниот сегашен лидер Ким Јонг-ун од неговото многукратно...

Катерина Крстиќ / 22 мај, 2020 12:16

Постојат и други легенди за божиќната ѕвезда. Според една стара мексиканска легенда, првата божиќна ѕвезда настанала од молитвите на девојчето Марија и нејзиното братче Пабло. Тие потекнувале од сиромашно семејство и немале пари да купат подарок за малиот Исус. На Бадник кога оделе кон црквата набрале полски билки наместо подарок. Кога ги ставиле билките околу колепката на Исус, нивните зелени листови станале сјајно црвени цветови.

Божиќна ѕвезда – СИМБОЛ за новогодишните и божиќните празници – еве што преставува

Голем број семејства за новогодишните и божиќните празници, освен со китење на елката, домот го украсуваат и со цвеќето божиќна...

Весна Петровска / 7 јануари, 2020 14:59

Елката е украсно дрво, обично зимзелено иглолисно како што е смреката, борот или елка, традиционално поврзани со прославата на Божиќ.

КАКВО ЗНАЧЕЊЕ ИМА НОВОГОДИШНАТА ЕЛКА?

Секоја година, во Америка се произведуваат од 33 до 36 милиони новогодишни дрва, а од 50 до 60 милиони во Европа. Во 1998 година, во...

Перо Милчин / 8 декември, 2019 11:35