На Бадник во домашното огниште се пали бадниково дрвце, кое претставува симбол на светлината и топлината, кои треба да ги греат и зближуваат членовите на семејството.

Утре е Бадник- за многу години

Во петок верниците од православната христијанска вероисповед го слават Бадник, а утре го чествуваат Божиќ, еден од трите...

admin@magazin / 5 јануари, 2023 18:07

Еве што треба да се најде на вашата велигденска трпеза, и какви значења имаат…

Еве што треба да има на вашата ВЕЛИГДЕНСКА ТРПЕЗА !

Препород, Велигден или пролет се слави во разни цивилизации, а многу пагански обичаи од старите времиња се задржале се до...

admin@magazin / 20 април, 2022 10:27