Монако е име на државата и на единствениот град во државата. Оваа држава е позната по ниските даноци, па така богати странци сочинуваат околу 84% од населението.

МОНАКО – земјата со најмногу милијардери!

Монако е популарно живеалиште кај милијардерите, па така земјата стана водечка во светот по бројот на милијардери по глава...

Мирко Бачиќ / 29 мај, 2022 14:49

Проекциите и очекувањата на Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот се дека до крајот на тековната година ќе бидат остварени стратешки планираните некаде до 2,2 милиони ноќевања, што е на нивото на 2015 година!

Јаневски: Очекуваме наредната година да бидат остварени 2,5 милиони ноќевања

Туризмот како дејност генерално е меѓу најсериозно засегнатите стопански гранки од епидемијата на Ковид-19. Затворањата...

Сара Фемина / 2 ноември, 2021 11:02

Според актуелните бројки, КОВИД-кризата полека стивнува, но не престануваат предупредувањата за ширењето на новиот делта сој!

Јаневски: Очекувам 20 до 30 отсто повеќе странски туристи од лани

Се ближи шпицот на туристичката сезона. Луѓето веќе ги користат летните одмори. Повеќето заминуваат за Грција, Албанија,...

Мартин Попоски / 10 јули, 2021 7:59

Амбасадорката на Швајцарија Македонија, Сибил Зутер, кажа дека има голем интерес од туристичкиот сектор за имплементација на „Знакот за безбеден туризам“.

Презентирана платформата за имплементација на “Знак за безбеден туризам“ и протоколи за безбедно патување во Македонија

Министерството за економија, од почетокот на годината аплицираше и успеа да добие овластување за имплементација на “ Знак...

Перо Милчин / 19 мај, 2021 7:35

Иако Европската Комисија има поинаков став за конкретните вакцините, Мицотакис сепак вели дека тие остануваат на нивната позиција да ги признаат и тоа пред сѐ се однесува на руската вакцина, поради тоа што очекуваат туристи од Русија.

Грција ќе дозволи влез на туристи вакцинирани и со руската и кинеската вакцина

За летната сезона, Грција ќе дозволи влез на туристи кои се вакцинирани и со руската и со кинеската вакцина, потврди грчкиот...

Сара Фемина / 6 мај, 2021 7:46

Туристичката берза веќе традиционално ги собира сите чинители од туризмот со иста цел - предизвици за развој на туризмот и дигитализацијата, а предвидена е и конференција за одржлив туризам.

Бектеши: Заеднички да работиме по завршување на кризата со пандемијата да го вратиме туризмот во нормала

Туризмот е една од најпогодените индустрии од  пандемијата, а заедничката цел и наша и на туристичко-угостителскиот сектор...

Мирко Бачиќ / 26 февруари, 2021 11:24

Право на аплицирање ќе имаат туристички водичи кои поседуваат важечка Лиценца и не се во редовен работен однос.

Сто и дваесет милиони денари од Буџетот за туристичките агенции

На предлог на Министерството за економија беше разгледана и усвоена Предлог-програма за изменување и дополнување на Програмата...

Рејхан Бајрами / 10 ноември, 2020 9:52

Иако ХНК нема јасни индикатори за состојбата или соодветни системи за евиденција, се проценува дека само околу 30 проценти од планираните посети биле реализирани во целиот кантон.

КАТАСТРОФАЛНА ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА ВО БИХ: Огромни загуби поради короната!

Поради вирусот корона, туризмот во Херцеговина претрпе огромни загуби. Директорот на Туристичкиот одбор на Херцеговина-Неретва...

Перо Милчин / 18 октомври, 2020 16:53