„Основците добиваат нови учебници и помошни наставни материјали, значително е модернизирана настава во средното образование, со многу нови дуални паралелки и компании партнери на училиштата“, вели Јетон Шаќири, министер за образование.

Сите предмети во една книга – учебната година почна, учебници нема

Вака изгледа привремениот „учебник“ за петто одделение. Четири во едно,  македонски јазик, математика, природни науки...

Мате Парлоф / 2 септември, 2022 6:04

На учениците им се здодевни содржините во застарените и неприлагодени учебници, кои не можат да го задржат нивното внимание. Нивниот свет се дигиталните уреди, тие постојано се изложени на анимација, но таа не може да се постави во печатен учебник.

Дигитализацијата на учебниците не е тренд, туку реална потреба на учениците

Целата реформа на образованието е фокусирана на потребите на учениците. Најавените промени носат предизвици и за родителите...

admin@magazin / 28 април, 2021 8:54

Ова е проблем и за образовните работници. Наставникот од училиштето „Петар Здравковски Пенко“ Фадиљ Сулејмани вели голем број на учебниците се стари, искинати и уништени.

НЕМА НОВИ УЧЕБНИЦИ и по два месеци од учебната година, а тие што ги има се ИСКИНАТИ

Снимките во продолжение пристигнаа до ТВ21, од страна на револтирани родители кои сакаат да покажат со какви учебници учат...

Катерина Крстиќ / 4 ноември, 2019 10:50

Комисиите работат со забрзано темпо, врз основа на паритет, го следат духот на Преспанскиот договор

„Северна Македонија“ од септември во учебниците!?

Постои можност во следната школска година во учебниците да биде внесено новото уставно име Република Северна Македонија...

admin@magazin / 27 март, 2019 17:22

Министерството изврши стручни корекции на 24 учебника но не изврши и интервенции во содржината особено во делот на историјата иако тоа го најави

Адеми: Учебниците и оваа година со “старата” содржина

Министерот за образование и наука Арбер Адеми тврди дека за сите ученици ќе има учебници за учебната 2018 – 2019 година и дека...

Мирко Бачиќ / 24 август, 2018 6:59