Во народното верување се смета дека на овој ден започнале породилните болки на Пресвета Богородица.

Денеска е СВ.Игнат- тоа што ќе го правите на овој ден ќе го правите цела година

Денеска е св. Игнат или Игнатов ден  а некаде и „Прв Божик“. Ова е христијански празник кој се празнува на 20 декември,...

admin@magazin / 2 јануари, 2023 13:32

Според народното верување по денепниот датум денот се зголемува.  Тој е син на Јонин и брат на Свети Петар. Роден е во Витсаида на брегот на Генизаретското Езеро и по занимање бил рибар. Се смета дека пред да стане апостол, Андреј бил ученик на Јован Крстител.

Утре е Свети Андреј- жените да не ги прават овие работи

Православните верници утре го одбележуваат празникот на првиот Господов апостол Свети апостол Андреј Првоповикан. Именден...

Весна Петровска / 12 декември, 2022 20:15

На овој ден именден празнуваат: Ангел, Ангелина, Михаил, Мила, Милка, Михаила, Михо, Рајко, Рајна, Ратка…

За многу години Св. Архангел Михаил – еве што да направите овој ден

Утре е голем и тежок христијански празник Св. Архангел Михаил кој секоја година се слави на 21 ноември, а по народното верување,...

Катерина Крстиќ / 21 ноември, 2022 8:54

Свети Великомаченик Георгиј Победоносец ( во народот познат како Свети Ѓорѓија) живеел и пострадал за време на безбожниот римски цар и идолопоклоник Диоклецијан (284 – 305 година), во чие време се вршело прогонство и убивање на христијаните. Свети Георгиј, син на набожни родители и добар Христов војник завршил воена школа и бил на служба кај овој цар.

За многу години: Утре се празнува посен Св. Ѓорѓија

Утре се празнува големиот празник посветен на Свети Великомаченик Георгиј Победоносец. Ова е посна слава бидејќи паѓа во...

admin@magazin / 8 декември, 2021 8:10

Овој празник е познат под различни имиња како:Св. Јован Сечиглав, Св. Јован Отсечен, Св. Јован Опсечен, некаде едноставно само Отсечение или Опсечение. 

УТРЕ Е ТЕЖОК ПРАЗНИК: Црквата наложува строг пост, во чест на големиот светец!

Утре е голем христијански празник посветен на Св. Јован Крстител. На 11 септември,  се одбележува празникот посветен на...

Катерина Крстиќ / 10 септември, 2020 17:17

Света Христина по род беше од градот Тир и беше ќерка на царскиот намесник Урбан, незнабожец. Воспитана во истиот дух таа сепак, гледајќи ја убавината на созданието, дојде до познание на Бога и во една прилика ги искрши празните идоли во својот дом.

Денеска е Св. маченичка Христина!

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 јули. Денеска е Св. маченичка Христина. Света Христина по род...

Катерина Крстиќ / 6 август, 2020 10:56

Марија Магдалена од страна на Римокатоличката црква, од Православната црква и од Англиканската црква се смета за светец. Нејзиниот празник се чествува на 22 јули. Таа исто така се чествува и од страна на Лутеранската црква.

Денеска е Света Марија Магдалена- На овој празник жените мора да одат во црква и да се помолат!

Денеска се празнува Марија Магдалена или Марија Магдала во апокрифите од Новиот Завет и во Новиот Завет е...

Катерина Крстиќ / 4 август, 2020 10:18

Именден празнуваат: Илија, Илко, Илинка, Илинденка, Илина, Иљо, Илчо...

Утре е голем празник: Денот кога се слави Пророкот Свети Илија- еве што не смеете да правите на овој ден!

Во недела се слави светиот Пророк Илија,  кој пали и гаси на небото и земјата.  Во народното верување свети Илија се смета...

Катерина Крстиќ / 1 август, 2020 9:25