Направивме и објавивме компаративна аналза на резултатите од меѓународните тестирања ПИСА и ПИРЛС која заедно со домашните и ставовите на наставниците е основата на целосно новата концепција за основно образование чија изработка е во тек.

Царовска: Ќе се бориме за уште подобро образование!

Новиот концепт на основно образование, кој ќе вклучи спојување на повеќе предмети во еден, како што се историја...

Рејхан Бајрами / 16 декември, 2020 13:03

Новата концепција за основно образование ќе значи повеќе време во училиште, помалку предмети, повеќе интеракција помеѓу наставниците и учениците и помеѓу самите ученици.

Царовска од Штип: Повеќе од 90 проценти од учениците се вклучени во онлајн наставата

Министерката за образование и наука, Мила Царовска и вршителот на должност градоначалник на Општина Штип, Јане Миланов денеска...

Рејхан Бајрами / 1 декември, 2020 18:32

Царовска истакна дека МОН продолжува да работи на враќање на достоинството на наставниците, мотивирање и вреднување на нивниот труд.

Царовска: Буџетот за 2021 насочен за реформи во образованието и двојно повеќе капитални инвестиции

Министерката за образование и наука Мила Царовска денес го презентираше граѓанскиот буџет за идната 2021 година, проектиран...

Рејхан Бајрами / 25 ноември, 2020 15:47

Онлајн-наставата во 88 отсто од училиштата се одвива без пречки, тврди министерката за образование и наука Мила Царовска.

Онлајн-наставата во 88 отсто од училиштата се одвива без пречки, тврди Мила Царовска

Министерката за образование, Мила Царовска најави дека е можно наставниците да предаваат и онлајн од дома, за како што рече,...

Стојче Бушин / 21 октомври, 2020 11:57

Сиромаштијата можеме да ја намалиме само преку пристап до квалитетно образование за секое дете.

Моја животна заложба е искоренувањето на сиромаштијата, вели Царовска!

Сиромаштијата можеме да ја намалиме само преку пристап до квалитетно образование за секое дете. Моја животна заложба е искоренувањето...

Стојче Бушин / 17 октомври, 2020 9:25

За донациите од многу компании што се случуваат на локално ниво, Царовска рече дека тие во минатите две недели се во комуникација со градоначалниците за да донираат маски и ИКТ опрема.

Царовска: 87 отсто од учениците без проблем следат онлајн настава

Министерката за образование и наука Мила Царовска денеска изјави дека 87 отсто од учениците без проблем следат онлајн настава....

Стојче Бушин / 15 октомври, 2020 15:10

Заедно со директорот на „Орце Николов“, Митко Димовски, тие се сретнаа со професорите од ова средно училиште кои држеа онлајн настава за средношколците!

НА ПРВИОТ УЧИЛИШЕН ДЕН ШИЛЕГОВ И ЦАРОВСКА ВО ПОСЕТА НА СУГС „ОРЦЕ НИКОЛОВ“

Градоначалникот Петре Шилегов и министерката за образование и наука, Мила Царовска, денеска го посетија средното училиште...

Стојче Бушин / 1 октомври, 2020 19:44

Министерката додаде дека поради условите во кои се наоѓа државата но и светот поради пандемијата со коронавирус, посветено е големо внимание за креирање на платформата з аонлајн учење, со цел учениците да добијат квалчитет и знаење.

Царовска: Онлајн учењето ќе биде едноставно и ефикасно, и за учениците и за наставниците!

Министерката за образование и наука Мила Царовска, заедно со премиерот Зоран Заев на вчерашната прес-конференција ја претстави...

Катерина Крстиќ / 19 септември, 2020 9:44