Цр­ков­ни­те ли­ца се сог­ла­су­ва­ат де­ка за Бад­ник тре­ба секој човек да е до­ма. Во се­ко­ја ку­ќа се ме­си крав­ја­че, пи­та или по­га­ча во ко­ја се ста­ва па­ра.

Во лепчето се става паричка за Бадник или Василица ?

Во се­ко­ја ку­ќа се ме­си крав­ја­че, пи­та или по­га­ча во ко­ја се ста­ва па­ра. Си­те при­сут­ни во сво­јот дел од крав­ја­че­то...

Сара Фемина / 4 јануари, 2019 13:38

Додека битолскиот Завод и Музеј смета дека му треба насока, стручната комисија на Националниот конзерваторски центар бара промена на тимот, пари сите тврдат дека има

Институциите се караат, црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново се распаѓа

Во застој е проектот за обнова на црквата „Св. Ѓорѓи“ во Курбиново, поради несогласувањата меѓу тимот од битолскиот Завод...

Мирко Бачиќ / 17 декември, 2018 12:42

Со прифќањето на амандман 33, не се менува само името на државата, туку ги добиваме и Северно Македонска Православа Црква но и Северно Македонска Академија на науките

И МПЦ – ОА, НБРМ и МАНУ се преименуваат согласно амандман 33

Вчера на собраниската комисија за уставни прашања помина амандман 33 т.е. амандманот со кој зборот (иако е именка) Република...

Мирко Бачиќ / 9 ноември, 2018 9:33

Врховниот суд на Турција го одбил барањето познатата црква од византискиот период Света Софија во Истанбул повторно да биде претворена во џамија

Аја Софија нема да биде џамија

Барањето било одбиено од формални причини, било поднесено од една верска група а не од поединец. Инаку Света Софија биле изградена...

Мирко Бачиќ / 14 септември, 2018 12:20

Според СВР Тетово, финансиската "заработка" на крадците е мала, од 3.000 до 1.000 денари од грабеж, но не се сигурни колкава е материјалната штета на иконописот и фрескописот

По четврти пат ограбена црквата Свети Димитриј во Тетово

Втор пат овој месец, а четврти пат годинава непознати сторители извршиле тешка кражба во црквата „Свети Димитриј“ што се...

Мирко Бачиќ / 11 септември, 2018 11:17

Јован [ Зоран ] Вранишковски за себе во отворените писма говори во трето лице множина

Вранишковски: “Боледувам од мултиплекс склероза вратете ми го пасошот”

Поглаварот на нерегистрираната Православна Охридска Архиепископија Јован [ Зоран  ] Вранишковски преку отворено писмо...

Мирко Бачиќ / 10 август, 2018 6:47

Спасовски важи за голем верник кој често знае да ги помеша верските убедувања со функцијата министер

Вранишковски со отворено писмо до Спасовски “од еден “владика” до друг”

Архиепископот на Православната Охридска Архиепископија г.г. Јован Вранишковски [ роден: Зоран Вранишковски ] во отворено...

Мирко Бачиќ / 8 август, 2018 12:48