Чекаат гаранција исполнување на барањата

Приватните специјализанти не се откажуваат, четврти ден на штрајк

Штрајкот на докторите приватни специјализанти продолжува и понатаму. На денешниот, четврти ден од генералниот штрајк, беше...

Калина Мартинска / 18 април, 2024 12:02

Здружението на приватни лекари по четврти пат годинава организира протест, бидејќи според матичните лекари, властите немаат слух за нивните барањa!

Од денеска почнува штрајкот на матичните лекари

Матичните лекари од денеска го почнуваат тридневниот протест. Тие ќе бидат во нивните ординации, но нема да издаваат упати...

Мате Парлоф / 5 септември, 2022 5:47

Од Владата сметаат дека правото на штрајк е легитмно и додаваат дека нивен став е да се најде системско а не ад хок решение и методологија и со тоа да се избегне само навидум решевање на проблемот и повторување на истата ситуација наредната година и при секое покачување на минималната плата.

ССМ излегува на генерален штрајк

ССМ од утре почнува со најавениот генерален штрајк откако пропаднаа сите обиди за договор со Владата и исполнување на нивните...

Мате Парлоф / 21 јуни, 2022 16:12

Од денеска шатори и вреќи за спиење пред владата, Независниот синдикат на професионални војници излезе на штрајк.

СО ШАТОРИ И ВРЕЌИ ЗА СПИЕЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ВОЈНИЦИ ИЗЛЕГУВААТ НА ШТРАЈК ПРЕД ВЛАДА

СО ШАТОРИ И ВРЕЌИ ЗА СПИЕЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ВОЈНИЦИ ИЗЛЕГУВААТ НА ШТРАЈК ПРЕД ВЛАДА! Од денеска шатори и вреќи за спиење...

Перо Милчин / 22 мај, 2022 12:58

- Ги повикуваме СОНК уште еднаш да си ја преиспитаат одлуката и да го почитуваат правото на децата за пристап до образование, како и непречено одвивање на дејноста згрижување и воспитување на децата.

МТСП: СОНК ГИ ДОВЕДУВА ВО ЗАБЛУДА ШТРАЈКУВАЧИТЕ И ГИ СТАВА ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ ПРЕД ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЕЦАТА

Со одлуката за продолжување на штрајкот СОНК повторно ги става личните интереси пред интересите на децата и учениците. Затворените...

Едмонд Бекири / 21 април, 2022 6:07

Советот на СОНК на денешната седница одлучи да не го прифати предлогот на Владата, за 10 проценти покачување на платите со кој би се прекинал штрајкот почнат на 11 април.

СОНК ГО ПРОДОЛЖУВА ШТРАЈКОТ, НЕ ЈА ПРИФАТИ ПОНУДАТА ЗА 10% ПОВИСОКИ ПЛАТИ

Генералниот штрајк на Самостојниот синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) ќе продолжи и понатаму. Советот на СОНК...

Мате Парлоф / 17 април, 2022 16:47

„2020 година во многу сегмети беше една од најдобрите години за МВР, а во 2021 година имаме дури и подобри резултати од тогаш. За кратко време ќе биде објавен целиот извештај за работењето на МВР за 2021 година, но резултатите покажуваат опаѓање во делот на кривичните дела“ рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во вестите на Канал 5.

Тој додаде дека вкупниот број на кривични дела во 2021 е помал од тој во 2020 година, а само на територијата на Град Скопје изминатата година биле уапсени 297 лица барани со потерници.

Спасовски се пофали дека во септември за 5 отсто ќе се покачат платите на сите вработени во МВР

„Имаме предвидено покачување оваа година за 5 отсто на сите вработени во МВР. Тоа ќе биде од септември, а вработените кои...

Перо Милчин / 22 март, 2022 17:57