Македонскиот јазик се изучува ширум светот! Бугарската фалсификаторска политика, дипломатија и наука се добро познати во светот и не кажуваат ништо ново. Грешката, незнаењето и предавството повторно му припаѓаат на Заев. Ќе се запише тој како таков во македонската историја и единствениот знак на предавник ќе биде неговата идентификација.

ОСУДА НА ЗАЕВ – НАЈГОЛЕМИОТ ПРЕДАВНИК НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД!

ЗАЕДНИЦА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ХРВАТСКА! – Претседателот на Заедницата на Македонците во Хрватска упати отворено писмо до...

Сара Фемина / 8 декември, 2020 18:15

Демократскиот сојуз е цврсто определен за европските вредности, за полноправно членство во ЕУ, за добрососедски односи со сите соседи, за меѓусебно почитување и соработка, но сакаме да нагласиме дека претстојниот месец декември не е крај на светот, за да мораме да одржиме меѓувладина конференција со ЕУ.

Демократски сојуз: Нема држава без народ, јазик, територија и суверено владеење

Демократскиот сојуз, врз основа на анализата на актуелните односи помеѓу Македонија и Бугарија, оценува дека бугарските...

Стојче Бушин / 30 ноември, 2020 9:53

Бугарскиот вицепремиер Красимир Каракачанов во своето денешно телевизиско интервју вели дека Бугарија ќе продолжи да ги штити своите национални интереси и покрај тоа што, како што рече, постојат надворешни фактори кои се обидуваат да го разубедат бугарскиот државен врв да ја тргне блокадата за Македонија.

Каракачанов: Со кого да правиме компромис – со оние кои ги уништуваа бугарските споменици и ги расфрлаа коските на нашите херои?

Бугарија ќе продолжи да ги штити своите национални интереси и на крајот на денот ние сме во ЕУ, а не Македонија, повтори бугарскиот...

Стојче Бушин / 6:14

Слична порака имаше и Гир, кој посочи дека соживотот на јазиците во ЕУ е моќен симбол разноликоста на Унијата.

Објавени трите услови на Бугарија за страт на преговорите

“Официјален јазик на Република Северна Македонија“, а не „македонски јазик“, користење на официјалното уставно име на...

Перо Милчин / 7 ноември, 2020 16:49

Захариева потсети дека Бугарија го фокусираше својот прв период од ротирачкото претседателство со ЕУ во 2018 година на забрзаниот пристап на земјите од Западен Балкан во 27-члениот блок.

Захариева: С. Македонија да признае дека идентитетот и јазикот имаат бугарски корен

Северна Македонија мора да признае дека македонскиот идентитет и јазик имаат бугарски корени, доколку сака да започне преговори...

Рејхан Бајрами / 31 октомври, 2020 14:57

Македонскиот јазик денес е признат во целиот свет и неговата посебност е впишана во личната карта на нашата држава, во големото семејство на народи и на земји членки на ОН!

ЗАЕВ: Сè дури постои македонскиот јазик, ќе постојат и Македонците – Бугарија не бара Македонија да го промени Уставот

„Македонскиот јазик е признат во целиот свет и слободно се користи насекаде. Нашиот јазик е нашиот идентитет. Сакам да испратам...

Стојче Бушин / 20 октомври, 2020 14:18

Во интервју за телевизијата Блумберг вели дека вината е кај нив што бугарите се убедени дека двете држави имаат заедничка историја “на еден народ”.

Бугарскиот историчар Дечев: Создавањето на македонската нација не се разликува од другите

Крајно време е Бугарија да прекине со претензиите за македонскиот јазик, официјалниот јазик не може да биде дијалект на друга...

Стојче Бушин / 13 октомври, 2020 6:07

Министерот за надворешни работи Никола Димитров, на покана на Македонската академија на науките и уметностите, денеска присуствуваше на промоција на четирите капитални изданија за македонскиот јазик.

Димитров: Македонскиот јазик е затворено прашање и дома и во странство

Македонскиот јазик, за нас Македонците, е затворено прашање и дома и во странство. Секое пријателство да биде вистинско и...

Стојче Бушин / 7 јули, 2020 20:37