Се верува дека првите три јајца треба да се вапцуваат пред изгрејсонце за да не ги види сонцето...

Знаете ли каква моќ има првото вапцано јајце?

Според старите обичаи во зори на Велики четврток треба да се вапца барем едно црвено јајце, кое ја симболизира крвта господова. –...

Катерина Крстиќ / 25 април, 2022 5:37

Покрај естетиката, важно е да се води грижа и за здравјето.

ПРАВИЛА за купување и припрема на јајца за ВЕЛИГДЕН: Еве колку време треба да се варат да не пукаат!

Велигденските јајца се обележје на големиот христијански празник Велигден. Јајцата се бојосуваат (вапцуваат) и се украсуваат...

Сара Фемина / 21 април, 2022 6:15

На овој ден рано наутро пред изгрејсонце, домаќинките ги бојадисуваат првите велигденски јајца. Најпрво каснуваат малку леб, се вртат кон исток, се прекрстуваат и ги бојат првите три црвени јајца.

Денес се вапцаат јајца- првото велигденско јајце има посебна моќ!

Велики четврток или Величетврток — ден од Страдалната седмица. Според источното христијанство тој е шестти...

Катерина Крстиќ / 5:06

На Велигден рано наутро сите одат во црква за да чујат „Христос воскресе“ и да се причестат.

Митови и легенди за традицијата за вапцување јајца и ЗНАЧЕЊЕТО НА ЦРВЕНО ЈАЈЦЕ!

Обичај кај сите христијани бил и се уште е дарувањето велигденски јајца. При тоа се водело сметка секој член на семејството...

Сара Фемина / 3:53

Бојосаните јајца обично се ставаат во кошница наполнета со слама така што наликува на птичјо гнездо.

Интересни идеи за вапцување на велигденски јајца! (ГАЛЕРИЈА)

Едноставните шарени јајца изгледа веќе не се во мода. Сега е одлично време да ја искористите вашата креативна страна и сите...

Сара Фемина / 18 април, 2022 13:01

Доколку се чуваат на препорачана температура од 4 степени Целзиусови, Агенцијата за храна и лекови на САД (ФДА) препорачува тие да се користат во рок од три недели по купувањето.

ЕВЕ КОЛКУ ДОЛГО ЈАЈЦАТА МОЖАТ ДА СЕ ЧУВААТ, А ДА НЕ СЕ РАСИПАТ: Ова е дилема за многумина и на овој начин треба да ги чувате!

Јајцата се неопходна храна во домовите затоа што се хранливи и можат да се користат на различни начини. Но, дали некогаш сте...

Сара Фемина / 19 септември, 2020 17:33

Како што објавија тамошните медиуми, наводно Шемси, оваа идеја ја добил од својата пет годишна ќерка.

Додека Македонските болници се соочуваат со недостиг на медицинска опрема, тетовчанец купува златни јајца од 30.000 евра!

На лицитација организирана од страна на локалните власти на областа Венето, во Северна Италија македонскиот иселеник Мунир...

Катерина Крстиќ / 17 април, 2020 10:36