Никој не останува рамнодушен кога настапува „Танец“. Уште при првиот звук од зурлата, уште на првиот удар од тапанот и при првиот чекор на ороводецот ни заигруваат срцата, ни затреперува телото.

Седумдесет години „ТАНЕЦ“ – амбасадор на македонскиот фолклор насекаде низ светот!

„Танец“ — aнсамбл за народни игри и песни на Македонија, основан во 1949 година. Со своето долгогодишно постоење, „Танец“...

Перо Милчин / 25 јуни, 2019 22:27

30 годишен јубилеј од подвигот на Димитар Илиевски-Мурато

30 години јубилеј: Првиот Македонец кој стапна на врвот на светот и остана таму !

На 10 мај 1989 година, битолчанецот Димитар Илиевски Мурато, како прв македонски алпинист се искачи и го освои највисокиот планински...

Узунов Бобан / 10 мај, 2019 8:25

Во националната галерија на изложбата се претставени 150 листови архивска документација а за тоа сведочи ценетата институција која остана на највисоко сите овие 70 години.

70 години од постоењето на Македонската национална галерија

Националната галерија на Македонија , како и пред 70 години, кога е основана, е истовремено неопходна и многу ценета институција. Директорката...

Сара Фемина / 8 декември, 2018 14:42

Навивачката група Војводи слави 30 години од нејзиното постоење. Вчерашниотт ден го искористија за голема прослава која беше низ тетовските улици и маала.

Војводи Тетово со величествена прослава за триесетиот роденден

Триесет години навивачката група Војводи од Тетово го поддржува фудбалскиот клуб Тетекс. Беа лојални на својата љубов и...

Перо Милчин / 3 ноември, 2018 9:42