Заштита на лични податоци

1. Информации за собирање на лични податоци и податоци за контакт на одговорното лице
1.1 Задоволни сме што ја посетувате нашата веб-страница и ви благодариме за вашиот интерес. Во следното ве информираме за ракување со вашите лични податоци при користење на нашата веб-страница. Личните податоци се сите податоци кои ви дозволуваат да бидете лично идентификувани.

1.2 Одговорен за обработката на податоците на оваа веб-страница во рамките на значењето на Општата регулатива за заштита на податоците (DSGVO) е:
Име:                              Александар Дир
Адреса:                         Margarethenstr. 87, 4053 Базел
Е-пошта:                      dsgvo@magazin.mk
Повикувачки број:   +41 61 225 60 95
Лицето одговорно за обработка на лични податоци е физичко или правно лице кое самостојно или во соработка со други лица одлучува за целите и начините за обработка на лични податоци.

1.3 Од безбедносни причини и за заштита на пренос на лични податоци и други доверливи содржини (на пример, нарачки или барања до одговорното лице), оваа веб-страница користи SSL соодветно. TLS енкрипција. Можете да препознаете шифрирана врска од стрингот “https: //” и иконата за заклучување во лентата со прелистувач.

2. Собирање на податоци при посета на нашата веб-страница
Во случај на информативна употреба на нашата веб-страница, односно ако не се регистрирате или на некој друг начин не ни дадете информации, ние само собираме податоци кои вашиот прелистувач ги пренесува на нашиот сервер (таканаречени “датотеки на серверот”). Кога ја посетувате нашата веб-страница, ги собираме следните информации што е технички неопходно за нас да се прикаже веб-страницата:

  Нашата посетена веб-страница
  Датум и време во времето на пристап
  Големина на податоци испратени во бајти
  Извор / референца од која сте стигнале на страната
  Користен пребарувач
  Користен оперативен систем
  Користена IP адреса

Обработката се одвива во согласност со член 6 став 1, f DSGVO врз основа на нашиот легитимен интерес за подобрување на стабилноста и функционалноста на нашата веб-страница. Преносот или друга употреба на податоците не се одвива. Сепак, го задржуваме правото ретроспективно да ги проверуваме лог датотеките на серверот доколку конкретните докази укажуваат на незаконска употреба.

3. Колачиња
За да ја направиме посетата на нашата веб страница привлечна и да овозможиме користење на одредени функции, ние ги користиме т.н. колачиња на различни страници. Ова се мали текстуални датотеки што се зачувани на вашиот уред. Некои од колачињата што ги користиме се бришат по завршувањето на сесијата на прелистувачот, односно по затворањето на вашиот прелистувач (т.н. колачиња за сесија). Други колачиња остануваат на вашиот уред и дозволуваат нас или нашите партнери (колачиња од трети страни) да го препознаат вашиот прелистувач при вашата следна посета (постојани колачиња). Ако се поставени колачиња, тие собираат и обработуваат индивидуални кориснички информации како што се податоци за прелистувачот и локацијата, како и вредности на IP адреса на индивидуална основа. Постојаните колачиња автоматски се бришат по одреден период, што може да се разликува во зависност од колачето. Во некои случаи, колачињата се користат за поедноставување на процесот на нарачување со складирање на поставувања (на пример, сеќавањето на содржината на виртуелна количка за подоцна да се посети веб-страницата). Доколку личните податоци се обработуваат и од страна на индивидуални колачиња што ги спроведуваме, обработката се врши во согласност со член 6 став 1, б ДСГВО или за извршување на договорот или во согласност со член 6 став 1 лит. f DSGVO за заштита на нашите легитимни интереси во најдобра можна функционалност на веб страната, како и кориснички-пријателски и ефективен дизајн на посетата на страната. Можеме да работиме со партнери за рекламирање за да ни помогнеме да ја направиме нашата веб-страница поинтересна за вас. За оваа цел, во овој случај, кога ја посетувате нашата веб-страница и колачиња од партнерските компании складирани на вашиот хард диск (трети лица колачиња). Забележете дека можете да го поставите вашиот прелистувач така што ќе бидете информирани за поставувањето на колачиња и индивидуално да одлучувате за нивното прифаќање или да го исклучите прифаќањето на колачиња за конкретни случаи или воопшто. Секој прелистувач се разликува во начинот на кој ги управува поставките за колачиња. Ова е опишано во менито за помош на секој прелистувач, кој објаснува како да ги промените поставките за колачиња. Овие може да се најдат за соодветниот прелистувач под следниве линкови: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari или Opera.

Забележете дека ако не прифаќате колачиња, функционалноста на нашата веб-страница може да биде ограничена.

4. Контакт
Кога контактирате со нас (на пример преку образец за контакт или e-mail), се собираат лични податоци. Кои податоци се собираат во случај на контакт форма може да се видат од соодветниот формулар за контакт. Овие податоци се складираат и се користат исклучиво за потребите на одговарање на вашето барање или за воспоставување контакт и придружна техничка администрација. Правната основа за обработка на податоците е нашиот легитимен интерес за одговарање на вашето барање во согласност со чл. 6 ст. 1 точка ѓ f ДСГВО. Има за цел вашиот контакт за да склучи Договорот, тоа е дополнителен правен основ за обработка на чл. 6 ст. 1 точка ѓ б ДСГВО. Вашите податоци ќе бидат избришани по конечната реализација на вашето барање, ова е случај, може да се види од кога околностите дека влијае на состојбата е целосно разјаснети и освен ако не постојат законски услови за задржување.

5. Веб анализи услуги (Awstats)
Со цел да се оцени нашата веб-страница статистички, ја користиме програмата AWStats. Програмата е бесплатен веб-софтвер за анализа. Се користи за вреднување на лог датотеки што веб серверите создаваат врз основа на пребарувања на посетители. Програмата не користи датотеки за колачиња за евалуација. Статистичката анализа се изведува преку лог датотеки, кои исто така содржат IP адреси. Овие податоци обично не се доделуваат на одредени лица. Спојувањето на овие податоци со други извори на податоци не се врши, податоците се бришат и по статистичка евалуација. За разлика од другите статистички програми, AWStats не пренесува податоци на странски сервер. Програмата е инсталирана на сопствен сервер. На пример, преносот на податоци во странство се избегнува бидејќи нашите сервери се наоѓаат во Швајцарија (CH).

6. Алатки и Разно (Google Maps)
На нашата веб-локација ние користиме Google Maps (API) од Google LLC, 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, САД (“Google”). Google Maps е веб-услуга за прикажување на интерактивни (копнени) карти за визуелно прикажување на географски информации. Употребата на оваа услуга ќе ви ја покаже нашата локација и ќе го олесни вашето пристигнување. Веднаш штом ќе ги посетите под-страниците во кои е вградена картата на Google Maps, информациите за вашата употреба на нашата веб-страница (како што е вашата IP адреса) се пренесуваат до серверите на Google во САД и се складираат таму. Ова е направено без оглед дали Google обезбедува корисничка сметка на која сте најавени, или ако нема корисничка сметка. Кога сте најавени на Google, вашите податоци ќе бидат доделени директно на вашата сметка. Ако не сакате да бидете поврзани со вашиот профил на Google, мора да се одјавите пред да го активирате копчето. Google ги складира вашите податоци (дури и за не-најавени корисници) како профили за користење и ги проценува. Таквата оценка се врши во посебно во согласност со чл. 6 ст. 1 lit.f DSGVO врз основа на легитимните интереси на Google на екранот на персоналните рекламирање, истражување на пазарот и / или кориснички дизајн на својата веб-страница. Имате право на приговор кон формирањето на овие кориснички профили, и морате да го почитувате ова со Google. Американскиот Google LLC е сертифициран според US Privacy Shield, кој обезбедува усогласеност со нивото на заштита на податоците во ЕУ. Ако не се согласувате со идно пренесување на вашите податоци на Google кога користите Google Maps, исто така можете целосно да ја оневозможите веб-услугата на Google Maps целосно со исклучување на апликацијата JavaScript во вашиот прелистувач. Google Мапи и приказот на сајтот на оваа веб-страница не можат да се користат. Можете да ги видите условите за користење на Google овде, дополнителни услови за користење на Google Maps може да се најдат тука. За детали за приватноста поврзани со користењето на “Карти на Google”, посетете ја веб-страницата на Google или тука.

Google Веб фонтови
Нашата веб-страница користи т.н. веб-фонтови обезбедени од Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, САД (“Google”) за доследна презентација на фонтови. Кога ќе ја посетите страната, вашиот прелистувач ги вчитува потребните веб-фонтови во кешот на прелистувачот за правилно прикажување на текстови и фонтови. За да го направите ова, пребарувачот кој го користите мора да се поврзе со серверите на Google. Како резултат на тоа, Google дознава дека нашата веб-страница е достапна преку вашата IP адреса. Употребата на Google Web Fonts е во интерес на доследна и атрактивна презентација на нашите онлајн услуги. Ова претставува легитимен интерес во рамките на значењето на член 6 став 1 лит. f DSGVO Ако вашиот прелистувач не поддржува веб-фонтови, вашиот компјутер ќе го користи стандардниот фонт. Американскиот Google LLC е сертифициран според US Privacy Shield, кој обезбедува усогласеност со нивото на заштита на податоците во ЕУ. Повеќе информации за Google Web Fonts може да се најдат тука и во Политиката за приватност на Google тука.

Fonts.com
Овој сајт користи “fonts.com”, услуга фонтот на Linotype GmbH ( “fonts.com”), Вернер Reimers 2-4, 61352 Бад Хомбург. Секој пат кога ќе ја посетите оваа веб-страница, датотеките се вчитуваат од серверот “fonts.com” за да го прикажат текстот во одреден фонт. Нивната IP адреса може да се пренесе на сервер на “fonts.com” и да се складира во рамките на вообичаениот блог. Понатамошната обработка на оваа информација е одговорност на “fonts.com”, ве молиме погледнете ја политиката за приватност на “fonts.com” за услови и опции.

Tawk.to
Нашата веб страна опционално ја нуди употребата на Tawk.to (жив софтвер за разговор од Tawk.to ltd, Стариот град, Рига). Скриптата го интегрира разговорот во изворниот код на нашата веб-страница. Со користење на разговорот автоматски ги користите услугите на Tawk.to. Собраните податоци вклучуваат: историја на разговор, IP адреса, страници што се пристапува на оваа веб-страница и вашата земја на потекло. Овие податоци нема да бидат откриени на трети лица и се само за заштита и за внатрешни статистички податоци. Со користење на разговор, вие се согласувате дека се согласувате. Податоците собрани од технологиите Tawk.to нема да се користат за лично да се идентификува посетителот на оваа веб-страница. Целта и опсегот на собирање на податоци и понатамошна обработка и користење на податоци од страна на Tawk.to, како и вашите права и можности за заштита на вашата приватност, видете политики за приватност на Tawk.to.

7. Права на засегнатото лице
Важечкиот закон за заштита на податоците ви дава сеопфатни права за заштита на личните податоци (информации и интервентни права) на одговорното лице во врска со обработката на вашите лични податоци, за што ве информираме подолу:

Право според член 15 DSGVO. Тие имаат посебно право на информации за вашиот обработени од страна на американските цели Обработка на личните податоци, категориите на лични податоци обработени, корисниците или категориите на корисници на кои им биле откриени податоците или се планира рокот на траење или критериуми за утврдување на периодот на валидност, постоењето на право на исправка, бришење или ограничување на обработка на објект на обработка, жалба регулаторно тело, изворот на вашите информации, ако тоа не беа собрани од наша страна од вас, постоењето на автоматизиран одлучување, вклучувајќи профилирање на значајни информации и можеби на засегнатите логика и ќе обем во прашање и саканиот ефект на таква обработка, како и вашето право на информации, што гарантира согласност со чл. 46 DSGVO во проследување јас податоци во трети земји;
Право на исправка според член 16, GDPR: Имате право на итна корекција на погрешни податоци што се однесуваат на вас и / или довршување на вашите нецелосни податоци што ги чуваме ние;
Право да ги отстрани во согласност со член 17 DSGVO. Имате право да ги избришете вашите лични податоци доколку се исполнети условите од членот 17 став 1 да се бара DSGVO … Меѓутоа, потребно е ова право не постои особено кога обработката за остварување на правото на слобода на изразување и информирање, за исполнување на законска обврска, за причини од јавен интерес или за воспоставување, практикување или одбрана на правни барања;
Право на ограничување на обработка во согласност со член 18 DSGVO. Мора да се бара ограничување на обработката на личните податоци додека спорните ви се поправи вашите податоци ќе бидат проверени кога одбивате бришење на вашите податоци се должи на несоодветна обработка на податоци и наместо тоа право ограничување на обработка на барањето на вашите податоци, ако ви треба на вашите податоци за воспоставување, практикување или одбрана на правни барања откако ние веќе не треба или дека податоците за целите на остварување, ако сте поднеле приговор врз основа на вашата конкретна ситуација, додека уште не е сигурно дали нашите легитимни Причини преовладуваат;
Право на информации согласно со членот 19 DSGVO. Дали сте имале право на исправка, бришење или ограничување на обработка во споредба со одговорните тврди дека тој е должен на сите приматели на кого се релевантни одговорното лице

8. Право на приговор
Ако ги обработуваме вашите лични податоци во контекст на балансирање на интересите поради нашиот главен легитимен интерес, имате право во секое време, од причини кои произлегуваат од вашата конкретна ситуација, да се спротивстави на оваа обработка на опозицијата со ефект за во иднина. Ако го остварите вашето право на приговор, ние ќе ја прекинеме обработката на односните податоци. Меѓутоа, понатамошната обработка е резервирана ако можеме да покажеме легитимни основи за обработка што ги надминуваат вашите интереси, основни права и основни слободи или ако обработката служи за тврдење, вежбање или одбрана на законските барања. Ако ги обработуваме вашите лични податоци со цел да работиме со директна пошта, имате право во секое време да поднесете приговор до обработката на личните податоци што се однесуваат на вас за целите на таквото рекламирање. Можете да ја спроведете контрадикцијата како што е опишано погоре. Ако го искористите Вашето право на приговор, ние ќе ја запреме обработката на односните податоци за цели на директен маркетинг.

9. Времетраење на чување на лични податоци
Траењето на складирањето на личните податоци се заснова на соодветниот период на задржување (на пр. Комерцијални и даночни задржувања). По истекот на крајниот рок, соодветните податоци ќе бидат рутински избришани, под услов да не се бара повеќе да го исполнат договорот или да започнат договор и / или дека нема легитимен интерес за повторно складирање од наша страна.

Скопје, 02. Јуни 2018

Превземањето на нашиот текст за заштита на лични податоци и вметнување на трета веб страна или друга онлајн платформа  е строго забрането