Живеевте многу брзо, се натпреварувавте во сè! Во пари, во деловна активност, во големината на куќите, во длабочините на џепот, во убавината, во модата, во себичноста додека вашите срца полека се замрзнуваа!

МОЌНА ПОРАКА: Не плашете се, не сум ви непријател, јас сум тука да ве предупредам

Дојдов како гласник, дозволете ми да ве спречам! Да ве освестам, да ви ја пробудам свеста. Пожарите неможеа да ве спречат, ниту...

Македонка Димкин / 21 март, 2020 0:23

Замислував свет , не живеев во реалноста, каде парите се она најглавното,арно викаат старите не веруваш се додека не почуствуваш на своја кожа!

Некогаш плачев за љубовта, денес плачам за мојата иднина!

Некогаш плачев за љубовта, денес плачам за мојата иднина! Живеев во свет каде на прво место беше мојата љубов кон сите околу...

admin@magazin / 24 ноември, 2019 19:33

Стихозбирката брзо се растура по цела тогашна Југославија и во Пиринска Македонија и постигнува голем успех.

„Денови ли се – денови, аргатски маки големи“: 80 години од издавањето на „Бели мугри“ на Кочо Рацин

Бели мугри е збирка поезија од Кочо Рацин, објавена во 1939 година во Самобор близу Загреб. Таа е трета стихозбирка објавена...

admin@magazin / 23 ноември, 2019 19:01

Иако приказната е од Русија,пораката погодува директно во срце. Ова не би требало да се игнорира. Иван не смее да се заборави.

Срцето на малечкиот Иван престана да чука: Родителите го убија својот син!

Приказната е за Иван – но не само за него. Тоа е приказна за милиони деца како него, кои минуваат низ истиот ноќен кошмар ширум...

Перо Милчин / 21 јуни, 2019 12:30

Издавањето на книгата не одеше според планот кој го имав во летото 2018 година.

Груевски не знаеше што да прави, па напиша книга во Будимпешта- Со посвета на моите ќерки Софија и Анастасија!

Поранешниот премиер Никола Груевски преку социјалните мрежи информираше дека неговата книга е готова и дека ќе биде достапна...

admin@magazin / 7 мај, 2019 17:53

Сакај и бори се за личноста што ја имаш. Од моментот кога ќе се оддалечи никаква промена кај тебе нема да ја врати.

Таа, му подари душа на мојот мртов живот, а јас и го уништив нејзиниот!

Ова е моја приказна, приказна на еден болен ум, не ми е срам да кажам дека сум луд, луд по неа, полуден од осаменост!  Таа му...

admin@magazin / 14 јануари, 2019 19:14

Беше еден од тројцата најважни драматичари во 1980-тите, но и текстописец на групата „Леб и сол“. Во Хрватска се сетија на него дури откако умре. Никаде го немаше цели триесет години – пишува Јерговиќ.

Покрај Ковачевиќ и Шнајдер, Стефановски е најостриот југословенски драмски автор!

Познатиот хрватски писател Миљенко Јерговиќ од Сараево денес живее во Загреб, напиша исклучителен текст за нашиот драмски...

Узунов Бобан / 20 декември, 2018 10:20

Според податоците од Германскиот завод за статистика, минатата година во Германија се пријавиле повеќе од 56.000 хравстки граѓани, најмногу по последните десет години.

За пет години од Хрватска се иселиле 250.000 граѓани

Најмалку 250.000 хрватски граѓани се иселиле во странство во последните пет години, од кога Хрватска станала членка на ЕУ. Според...

Македонка Димкин / 19 јуни, 2018 17:51

Останати вести од Поезија

Издавањето на книгата не одеше според планот кој го имав во летото 2018 година.

Груевски не знаеше што да прави, па напиша книга во Будимпешта- Со посвета на моите ќерки Софија и Анастасија!

Поранешниот премиер Никола Груевски преку социјалните мрежи информираше дека неговата...

Беше еден од тројцата најважни драматичари во 1980-тите, но и текстописец на групата „Леб и сол“. Во Хрватска се сетија на него дури откако умре. Никаде го немаше цели триесет години – пишува Јерговиќ.

Покрај Ковачевиќ и Шнајдер, Стефановски е најостриот југословенски драмски автор!

Познатиот хрватски писател Миљенко Јерговиќ од Сараево денес живее во Загреб, напиша...

Според податоците од Германскиот завод за статистика, минатата година во Германија се пријавиле повеќе од 56.000 хравстки граѓани, најмногу по последните десет години.

За пет години од Хрватска се иселиле 250.000 граѓани

Најмалку 250.000 хрватски граѓани се иселиле во странство во последните пет години, од...