Многу бргу се очекува влегување на сила на договорите и во останатите три држави потписнички

ОД ДЕНЕСКА СО ЛИЧНИ КАРТИ ВО АЛБАНИЈА И ВО КОСОВО Што ќе значи тоа за лекарите и за архитектите?

Многу бргу се очекува влегување на сила на договорите и во останатите три држави потписнички, согласно завршените правни...

Македонка Димкин / 4 јуни, 2023 9:36

Бугарија до септември 1944 година беше на страната на силите на Фашистите

БУГАРСКИ ИСТОРИЧАР ГИ ПОПАРИ СВОИТЕ СОГРАЃАНИ: Да не преминевме во антифашистичката коалиција границите на Југославија ќе беа до Софија!

Соседните земји можеа да бараат бугарска територија доколку Бугарија не влезеше во антифашистичката коалиција за време...

Македонка Димкин / 1 јуни, 2023 9:12

Душан дошол да го испрати владиката Атанасиј до манастирот Тврдош, каде што е погребан.

КОЈ Е ДУШАН ОБРЕНОВИЌ, кого косовците полицајци брутално го претепале: Се викал Сулејман, па станал православец

Душан Обреновиќ, момчето кое вчера беше брутално претепано од косовските полицајци при неговото апсење во Звечан и приведено...

Едмонд Бекири / 30 мај, 2023 19:16

Новите градоначалници во петокот положија заклетви и влегоа во нивните општинските згради

КФОР ги повика Приштина и Белград да преземат одговорност за состојбата во северно Косово

“Мировната мисија на НАТО” во Косово, КФОР, побара од надлежните во Косово и Србија да преземат одговорност за создадената...

Македонка Димкин / 12:10

Србите собрани во Звечан биле нападнати од припадници на КФОР и косовската полиција.

Србите на Косово нападнати од КФОР?

Двајца Срби се ранети од огнено оружје за време на конфликтот во Звечан, изјави за РТС државниот секретар во Министерството...

Македонка Димкин / 29 мај, 2023 19:37

Албанците најмногу аплицираат за азил во Британија и до март годинава 13.714 државјани на Албанија побарале да останат на островот.

Албанците непожелни во Велика Британија?

Британија почнува кампања со која се молат државјаните на Албанија да не мигрираат во оваа земја Лондон почнува кампања...

Македонка Димкин / 9:58

Според податоците на Државниот хидрометеоролошки завод утрово снег паѓа и во низините. Паѓа во Огулин, кој, како што можете да видите на насловната фотографија, побеле.

ФОТО: Во Хрватска над 30 сантиметри снег – се расчистуваат автопатите

И утрово во дел од Хрватска врне снег, додека во останатиот дел од земјата има дожд и силен ветер. Според податоците на Државниот...

Перо Милчин / 20 ноември, 2022 12:11

Останати вести од Балкан

Според податоците на Државниот хидрометеоролошки завод утрово снег паѓа и во низините. Паѓа во Огулин, кој, како што можете да видите на насловната фотографија, побеле.

ФОТО: Во Хрватска над 30 сантиметри снег – се расчистуваат автопатите

И утрово во дел од Хрватска врне снег, додека во останатиот дел од земјата има дожд...

„На јавна расправа го испраќаме Законот за дополнителен данок на добивка. Тоа значи дека оние кои имаат повеќе ќе им помогнат на оние кои имаат помалку. Сметаме дека ваквиот вид данок би бил солидарен придонес“, кажа Пленковиќ на седница на владата, додавајќи дека „не станува збор за казнување на оние кои се успешни“.

Министерот за финансии Марко Приморац на конференција за медиумите ги изложи деталите на предложениот закон, наведувајќи дека тој данок пред сè е наменет за редистрибуција на профитот на даночните обврзници кои ќе остварат значително поголеми нивоа на добивка во однос на четиригодишниот просек.

Тој потсети дека во хрватскиот даночен систем за добивката веќе постојат две стапки и два прага, а со новиот данок во оваа кризна ситуација фактички се воведуваат уште еден праг и уште една стапка.

„Оние чиј приход е поголем од 300 милиони куни (39,7 милиони евра) ќе плаќаат данок на екстра профит. Тие ќе имаат стапка од 18 отсто данок на добивка, и дополнителен данок кој ќе зависи од нивото на профит во 2022 за оние што ќе бидат за 20 отсто над просекот во последните четири години“, кажа Приморац.

Според него, кога сè ќе се собере ако некому добивката во 2022 му била, на пример, 50 отсто поголема во однос на четиригодишниот просек, неговата ефективна стапка на данок на добивка би била 24 отсто, а на оној чија добивка пораснала 100 отсто во однос на последните четири години, ефективната даночна стапка ќе му биде околу 30 отсто.

Хрватска воведува данок на екстра профит

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ најави воведување данок на екстра профит во таа...