Верувам дека гледате и следите како набрзина се брише, се ништи, се што е македонско. Исчезнува придавката македонски пред институциите, ги менуваат топонимите, од соседите слушаме дека дека македонскиот јазик бил дијалект на бугарскиот

Игор Дурловски: Вечерва сум илјадници километри далеку од дома, но без чувство дека сум во туѓина!

Веќе неколку години, светот го запознава басот Игор Дурловски како интерпретатор на партии од оперскиот и концертниот репертоар....

Македонка Димкин / 3 февруари, 2020 16:24

Во Австралија живеат преку 500.000 Македонци

Затворено избирачкото место во Мелбрун, Австралија, гласале само 7 лица

Затворено е избирачкото место во Мелбрун, Австралија. Од вкупниот број 104 запишани гласачи, своето право на глас го искористиле...

Данаил Михајловски / 29 септември, 2018 12:55

Детето се лекувало цели два месеца но се уште му е потребна постојана грижа

ВИДЕО: Македонци го киднапирале своето бебе од болница во Франција

Родители од Македонија се осомничени дека го киднапирале нивното 13-месечно бебе од болница во францускиот град Мец. Детето...

Данаил Михајловски / 22 септември, 2018 13:56

По вчерашната "средба" на т.н. македонска дијаспора со премиерот Заев не стивнуваат реакциите на организациите на дијаспората од САД и Европа

ОМД: “Ние се знаеме во САД и ниту една организација не пратила претставник кај Заев и Адеми”

На средбата која ја организираше министерот без ресот задолжен за односи со дијаспората Едмонд Адеми со премиерот Заев како...

Мирко Бачиќ / 17 август, 2018 9:04

Во интервју за новинската агенција Анадолија министерот за Дијаспора Адеми изјави

Адеми: Годишно околу една милијарда евра од дијаспората!

„Она што официјално како податок постои во НБРМ е дека на годишно ниво помеѓу 460-500 милиони евра влегуваат официјално.Меѓутоа,...

Македонка Димкин / 21 јули, 2018 20:13

Во споменатиот износ се вклучени трошоците на преселување, интернет за новиот жител на државата, како и административните трошоци

Држава во Америка нуди 10 000 долари на секој кој ќе се пресели таму

Соочена со негативни демографски трендови, американската сојузна држава Вермонт е подготвена на секој Американец во работен...

admin@magazin / 15 јуни, 2018 19:45

Ајде сите да се вратиме извесно време во Македонија и да докажеме дека ни е до оваа Македонија. Белески ја повикува целата дијаспора назад во Македонија...

Васко Белески со моќна порака до Дијаспората

ДО МАКЕДОНСКАТА ДИЈАСПОРА: Ајде сите да се вратиме извесно време во Македонија и да докажеме дека ни е до нашата татковина...

Македонка Димкин / 13 јуни, 2018 13:46

Останати вести од Дијаспора

Во споменатиот износ се вклучени трошоците на преселување, интернет за новиот жител на државата, како и административните трошоци

Држава во Америка нуди 10 000 долари на секој кој ќе се пресели таму

Соочена со негативни демографски трендови, американската сојузна држава Вермонт е...

Ајде сите да се вратиме извесно време во Македонија и да докажеме дека ни е до оваа Македонија. Белески ја повикува целата дијаспора назад во Македонија...

Васко Белески со моќна порака до Дијаспората

ДО МАКЕДОНСКАТА ДИЈАСПОРА: Ајде сите да се вратиме извесно време во Македонија и да...

До 2035 година, швајцарскиот пазар на трудот ќе се намали за половина милион луѓе без понатамошна имиграција. Како резултат на тоа, стапката на вработеност и приходот по глава на жител, пресметани врз целата популација, ќе имаат тенденција да бидат под притисок

Зошто не во Европската Унија!

Avenir Suisse ја претставува новата “Бела книга” која флертува со пристапот во ЕУ. Во...

Административниот суд во Тирана пресуди во корист на Македонците во Албанија, поништувајќи ја одлуката на Комесарот за заштита од дискриминација и му наложи на истиот да ја разгледа жалбата против министерот Бушати, кој Македонците ги нарече “Славо-Македонци”.

Постапка против албански министер за навреда на Македонците

Административниот суд во Тирана пресуди во корист на Македонците во Албанија, поништувајќи...