Консултациите за концепцијата продолжуваат и во наредниот период со различни групи засегнати страни.

Царовска на средба со претставници од МАНУ: Реформите се неопходни ако сакаме подобри резултати

Министерството за образование и наука, Бирото за развој на образованието и членовите на работната група денес ги продолжија...

Перо Милчин / 22 јануари, 2021 19:59

Матуранти денеска не се вклучија во онлајн-наставата и го бојкотираа почетокот на второто полугодие од учебната година.

Матурантите ја бојкотираат наставата

Планираат бојкотот да трае една недела, а потоа дополнително ќе одлучат дали ќе продолжат да протестираат! Матуранти денеска...

Рејхан Бајрами / 21 јануари, 2021 12:16

Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образование ги интензивира и продолжува дебатите за новата концепција за да ги слушне предлозите и сугестиите во однос на реформата. Исто така, коментарите и предлозите можат да се достават до 20 јануари по електронска пошта!

Општините како основачи на училиштата, ќе бидат вклучени во подготовките и имплементација на целата реформа

Министерката за образование и наука Мила Царовска и членови на работната група вчера одржаa работен состанок со претставници...

Рејхан Бајрами / 16 јануари, 2021 12:13

Концепцијата е дел од Стратегијата на МОН за периодот 2018-2025 година, предвидена е со Законот за основно образование донесен пред околу една година и е дел од владината програма.

Царовска на дебата со професорите по уметностите: Не брзаме, туку доцниме со реформите во образованието

Министерката за образование и наука Мила Царовска, претставници од Бирото за развој на образование и професори од сите нивоа...

Мирко Бачиќ / 12 јануари, 2021 18:16

Повикот предвидува конкретни квоти за секоја општина, односно колку најмногу наставници во текот на оваа календарска година можат да напредуваат во соодветното звање.

За прв пат во образованието се воведува кариререн напредок на наставниците кој подразбира стекнување дополнителен личен доход

Со почетокот на календарската 2021 година за прв пат во Република Македонија започнува и имплементацијата на законска одредба...

Рејхан Бајрами / 5 јануари, 2021 10:14

Повеќе нема доцнењена исплатата, односно на префрлање на средствата на сметките на корисниците како што се случуваше во минатото.

Целосно променет начин и забрзана динамика на исплата на ученичките и студентските стипендии

Во последниот квартал на 2020 година, Министерството за образование и наука изврши целосна промена на начинот и динамиката...

Рејхан Бајрами / 2 јануари, 2021 18:14

Благодарение на овие часови 580 ученици од различни етнички заедници имаа можност да се запознаат подобро, да учат едни за други и едни од други, но и да ги зајакнат своите граѓански и демократски вредности.

ЗАЕДНИЧКИТЕ ЧАСОВИ НА УЧЕНИЦИ КОИ УЧАТ НА РАЗЛИЧНИ НАСТАВНИ ЈАЗИЦИ СЕ СПРОВЕДУВААТ ONLINE

Во текот на првото полугодие од тековната учебна година, во седум средни училишта на Градот Скопје се реализираа заеднички...

Стојче Бушин / 31 декември, 2020 13:45

Инаку, нацрт верзија на концепцијата беше промовирана вчера од страна на министерката за образование и наука Мила Царовска и работната група која го подготви документот.

Професор Мемеди: Новата концепција ќе им овозможи на учениците да бидат истражувачи и да учат со разбирање и логика

Слабите резултати на македонските ученици остварени на меѓународните тестирања досега, препораките на ОЕЦД и други меѓународни...

Рејхан Бајрами / 26 декември, 2020 10:11

Останати вести од Образование

Повикот предвидува конкретни квоти за секоја општина, односно колку најмногу наставници во текот на оваа календарска година можат да напредуваат во соодветното звање.

За прв пат во образованието се воведува кариререн напредок на наставниците кој подразбира стекнување дополнителен личен доход

Со почетокот на календарската 2021 година за прв пат во Република Македонија започнува...

Повеќе нема доцнењена исплатата, односно на префрлање на средствата на сметките на корисниците како што се случуваше во минатото.

Целосно променет начин и забрзана динамика на исплата на ученичките и студентските стипендии

Во последниот квартал на 2020 година, Министерството за образование и наука изврши...

Благодарение на овие часови 580 ученици од различни етнички заедници имаа можност да се запознаат подобро, да учат едни за други и едни од други, но и да ги зајакнат своите граѓански и демократски вредности.

ЗАЕДНИЧКИТЕ ЧАСОВИ НА УЧЕНИЦИ КОИ УЧАТ НА РАЗЛИЧНИ НАСТАВНИ ЈАЗИЦИ СЕ СПРОВЕДУВААТ ONLINE

Во текот на првото полугодие од тековната учебна година, во седум средни училишта на...

Инаку, нацрт верзија на концепцијата беше промовирана вчера од страна на министерката за образование и наука Мила Царовска и работната група која го подготви документот.

Професор Мемеди: Новата концепција ќе им овозможи на учениците да бидат истражувачи и да учат со разбирање и логика

Слабите резултати на македонските ученици остварени на меѓународните тестирања досега,...

Министерството за образование и наука подготви презентација со појаснувања за некои од грижите коишто ги имаат граѓаните, наставниците, родителите и учениците за најавената нова концепција за образование.

Наставата во училиштето ја изведуваат компетентни наставници

Секоја новина предизвикува неизвесност од непознатото, така и најавата за воведување...

Како матица на историското образование и наука во Македонската држава од нејзиното основање до денес, чии кадри претставуваат потпора и темел на сите нивоа и сегменти на македонското образование, исполнувајќи ја својата општествена должност и совест, членовите на Институтот за историја едногласно соопштуваат:

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈА: “КОНЦЕПТОТ“ НА ЦАРОСКА Е СКАНДАЛОЗЕН И ДИЛЕТАНТСКИ – ПОВЛЕЧЕТЕ ГО И ПРЕКИНЕТЕ ГИ СИТЕ АКТИВНОСТИ ВО ВРСКА СО ПРЕДМЕТОТ ИСТОРИЈА!

ИНСТИТУТ ЗА ИСТОРИЈА НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ ВО СКОПЈЕ: “КОНЦЕПТОТ“ НА ЦАРОСКА Е...

Целта на овие реформи е на ученикот да му даде целосна слика за одреден настан или тема, а ова се постигнува преку интердисциплинарен и интегриран пристап.

МОН: Не се укинува ниту историја, ниту една научна дисциплина, ќе се изучуваат поврзано

Министерството за образование и наука подготвува целосно нов модел на настава во кој...

Направивме и објавивме компаративна аналза на резултатите од меѓународните тестирања ПИСА и ПИРЛС која заедно со домашните и ставовите на наставниците е основата на целосно новата концепција за основно образование чија изработка е во тек.

Царовска: Ќе се бориме за уште подобро образование!

Новиот концепт на основно образование, кој ќе вклучи спојување на повеќе предмети...