Во услови на пандемија овие компании го зголемиле бројот на вработени. Во моментов кај нив има вкупно ангажирани 14.067 лица што е зголемување за најмалку 0,6% во однос на 2019 година.

Зголемен број на работни места во ТИРЗ во 2020 – презентиран нов развоен концепт

Дирекцијата за технолошко индустриски зони ги презентираше економските движења во зоните и новиот концепт и развојни планови...

Перо Милчин / 17 јануари, 2021 18:19

„Досега се реализирани преку 23 проекти во вредност од околу 2,1 милијарди евра грантови и заеми во Република Македонија.

Заев: Инвестираме во инфраструктура, патишта, енергетика, капиталните инвестиции се планирани на ниво од 23 милијарди денари

„Јасно е дека спомениците не се трајни добра коишто го подобруваат животот, како што се патиштата, училиштата, болниците,...

Перо Милчин / 16 јануари, 2021 10:27

Вкупно одобрените финансиски средства за оваа програма изнесуваат 805.000.000,00 денари од кои 415.000.000,00 денари се наменети за обезбедување на потребните количини вакцини за континуирана вакцинација, минимум потребни резервни дози на вакцини и имуноглобулини по епидемиолошки индикации, а 390.000.000,00 денари за набавка на КОВИД-19 вакцини.

Усвоена Програмата за задолжителна имунизација на населението во 2021 година

Владата на Република Македонија на вчерашната 38-мата седница донесе одлука за продолжување на рокот за искористување на...

Стојче Бушин / 13 јануари, 2021 9:07

Министерот потенцираше дека имајќи во превид дека во минатото оваа финансиска поддршка може да ја користат само компаните кои што се занимаваа со производство, со овие измени тој опфат ќе се зголеми.

Бектеши: Со измени на Законот за финансиска поддршка на инвестиците ќе го зголемиме опфатот на компании кои ќе може да аплицираат

Министерството за економија подготви измени и дополнувања на Законот за финансиска поддршка на инвестициите со кои ќе се...

Перо Милчин / 12 јануари, 2021 8:37

Овие даночни обврзници се од дејностите: трговија на мало, трговија на големо, копнен транспорт, градежништво, угостителска дејност и друго.

Анализа на искористеност на мерката Финансиската поддршка за исплата на плата за месец ноември 2020 година

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска на денешната прес-конференција ја информираше јавноста за искористеноста...

Перо Милчин / 2 јануари, 2021 13:46

Во моментов се градат 189 километри автопати, експресни и магистрални и регионални патишта или 610 милиони евра се инвестициите во автопатиштата, 168 милиони евра во експресни патишта и 12 милиони евра во магистрални и регионални патишта.

Се градат 400 километри патишта во вредност од 840 милиони евра и гасоводна мрежа со пазарна вредност над половина милијарда евра

840 милиони евра се инвестираат во 400 километри патишта во државата, соопшти премиерот Зоран Заев, на денешната седница во...

Стојче Бушин / 30 декември, 2020 16:04

За ваквиот Буџет во чии рамки се планирани околу 1.152.000.000 денари, гласаше мнозинството советници на вчерашната 51.

УСВОЕН Е БУЏЕТОТ НА КАРПОШ ЗА 2021 ГОДИНА

Капиталните инвестиции од областа на инфраструктурата, екологијата и енергетската ефикасност, како и подобрување на условите...

Перо Милчин / 29 декември, 2020 9:34

Парите се наменети за изградба на водоводни мрежи, фекална и атмосферска канализација, реконструкција на локални патишта, доизградба на детски градинки, реконструкција на основни и средни училишта, резервоари за вода, системи за водоснабдување и останати проекти.

Со 35 милиони евра ќе се реализираат 99 инфраструктурни проекти во 75 градови

Со 35 милиони евра ќе се реализираат 99 инфраструктурни проекти во 75 градови, со крајна цел – подобрување на квалитетот на...

Перо Милчин / 27 декември, 2020 19:44

Останати вести од Економија

Овие даночни обврзници се од дејностите: трговија на мало, трговија на големо, копнен транспорт, градежништво, угостителска дејност и друго.

Анализа на искористеност на мерката Финансиската поддршка за исплата на плата за месец ноември 2020 година

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска на денешната прес-конференција...

Во моментов се градат 189 километри автопати, експресни и магистрални и регионални патишта или 610 милиони евра се инвестициите во автопатиштата, 168 милиони евра во експресни патишта и 12 милиони евра во магистрални и регионални патишта.

Се градат 400 километри патишта во вредност од 840 милиони евра и гасоводна мрежа со пазарна вредност над половина милијарда евра

840 милиони евра се инвестираат во 400 километри патишта во државата, соопшти премиерот...

Парите се наменети за изградба на водоводни мрежи, фекална и атмосферска канализација, реконструкција на локални патишта, доизградба на детски градинки, реконструкција на основни и средни училишта, резервоари за вода, системи за водоснабдување и останати проекти.

Со 35 милиони евра ќе се реализираат 99 инфраструктурни проекти во 75 градови

Со 35 милиони евра ќе се реализираат 99 инфраструктурни проекти во 75 градови, со крајна...

Одговорот на последиците од пандемијата во земјата беше брз и значаен во поддршката на претпријатијата и вработените во најпогодените дејности и на ранливите категории на население.

ЗАЕВ: Со буџетот за 2021 ќе закрепнат одредени дејности во Македонија

Мнозинството во Собранието го изгласа Буџетот за 2021 година што го предложи Владата,...

Заклучно со денешниот ден се искористени 61.648 ваучери за домашен туризам од вкупно доставени 100.336 ваучери на валидни е-маил адреси.

15 декември е краен рок за искористување на ваучерите за домашен туризам – еве колку до сега се искористени

Крајниот рок за искористување на ваучерите за туризам е 15 декември 2020 година, информираат...