Словенија идентификуваше канцерогени хемикалии во чипсот произведен во Косово, а Италија ја уништи пратката.
Брзиот систем на Европската унија на 2 јуни годинава ја алармира Агенцијата за храна и ветеринарство за високото ниво на канцерогената хемикалија акриламид во производот произведен во Косово и во Випа чипсот.
„Извезуваме во многу земји во Европа, но во овој момент добивме информација од нашиот дистрибутер во Италија дека по извршената анализа еден од нашите производи излезе со повисоки вредности од дозволените за акриламид“, изјави менаџерот за квалитет во компанијата. „Пестова“, Агран Хаљими .
Акриламидите се хемикалии кои се формираат кога одредени прехранбени производи се печат на високи температури.
„Акриламидот е хемиска компонента, која се формира кога аминокиселината аспартин, која се наоѓа во различни намирници, на пример во компирите, во контакт со нивните шеќери, се создава на високи температури при подготовка на храната, т.е. при пржење, на пример, се создаваат акриламиди, така и се појавуваат“, вели д-р Ергил Бинче, специјалист за човечка екологија во Националниот институт за јавно здравје.
Неговата количина над дозволеното поттикнува развој на рак кај луѓето.
„Се покажа дека е штетно за човечкиот нервен систем, штетно за репродуктивните органи, особено кај мажите. Но, мислам, има и други штети што може да направи. Всушност, тоа помага да се создадат услови за рак“, рече Бинче.
Италија и Словенија го повлекоа чипсот од пазарот.
»Вестите на порталот MAGAZIN.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од порталот или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе следи фактурирање на име "плагијат" во вредност од 20.000 денари.
You must be logged in to post a comment.